Oldalak

2010. szeptember 17., péntek

Mindenki a Segítsütire!!!!

Menjetek és licitáljatok :)) vagy legalább nyomjátok fel az összegeket. Nekem vannak favoritjaim, van egy személyes is, akit ahogy feltöltik a sütijét azonnal promótálni fogok itt is :) És tiszteletből ma a Sütés Napját tartom négyszemélyes kis konyhánkban ezen az esős-szomorkás napon. Így mi is felmelegszünk meg a lakás is. És ha licitálunk egy-egy sütire, akkor a cél kicsit a szívünket is felmelegíti.
A legnagyobb sós kedvenceimet sütöm ma: a vajas és a fokhagymás zsömlét, meg egy kenyeret. Nameg a fiúknak leszakítottam egy kis darabot a fokhagymás tésztából, úgyhogy ők elkészítették az ebédjüket pizza formában.

az eddigi kedvenceim: (fenntartva, hogy a többi is mind-mind isteni)

Hennamintás-kékszőlős-marcipános csoda 
Dijoni puszedli 
Klasszikus nagyitidéző hókifli 
Bodzás-rozmaringos rózsakalács 

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉS MEGÉRKEZETT:

Salsa csavartkalácsa :)))) 

nyugodtan vádolhattok elfogultsággal. Ugyanis  ismerem őt. Ő a narancslekváros csaj. És azon túl, hogy ismerem, több alkalommal személyesen is megkóstolhattam a kreálmányait. Például a fehércsokis zöldbabfagyiját vagy a dinnyesorbetet. Ezérthát azt gondolom, hogyha a csavart kalácsa is olyan hozzávalókból, olyan lelkesedéssel és olyan kreativitással készül, ahogy az általam kóstoltak, akkor nincs az a pénz amit meg ne érne:))))))


Mivel úgy nagyjából egy óra alatt el is készültem a sütéssel, feldobom hát a végeredményeket. Érdemes egyszerre készíteni, mert amíg sül az egyik, addig megkel a másik, és a készítése ily oly egyszerű, hogy mehet párhuzamosan. Lesz tehát egy vajas zsömle, ami tökéletesen illik mint a mézes-lekváros reggelihez, mint pedig a tükörtojásos, salátás, fűszervajas, padlizsánkrémes, vagyis sós megoldásokhoz. A fokhagymás fűszeres zsömlét a felnőtt szakasznak szántam, de a fiúk is megkóstolták, rákattantak, úgyhogy kénytelen voltam megnyírbálni az eredeti receptet, hogy ne kapjanak azonnal gyomorfekélyt a fokhagymamennyiségtől. Sajnos mivel Laci egy lelkes fűnyírás közben a fokhagymaszáraimat is lecsetkelte, ezért komoly kutatómunkát igényel majd tőlem, hogy a sajátjaimat megtaláljam :) 

Vajas zsömle: 

3 bögre finomliszt, 
1 csipet só,
1 csomag sütőpor,
1 ek. porcukor
12,5 deka vaj,
fél bögre tej 
1 tojás

Sütőt 180 fokra előmelegítem, összekeverem a száraz hozzávalókat, majd a nedveseket, összeöntöm és hozzáadom a lágy vajat. Összegyúrom, másfél centi vastagra nyújtom, cca. 5 centi átmérőjű pohárral kiszaggatom és 20 percig sütöm.

Fokhagymás-fűszeres zsömle 

45 deka finomliszt,
12 fokhagymagerezd az eredeti receptben, de a sáskák miatt csak 5 darabbal készítem,
3,5 dl tej,
1 tojás elhabarva,
1 ek. só,
1 zacskó szárított élesztő, 
1 tk. szárított fűszerkeverék (majoranna, oregano, bazsalikom stb.)
2 ek. napraforgóolaj
darabos só és egy pici tej

A fokhagymagerezdeket a tejben 15 percig főzöm, majd az egészet turmixolom, és félreteszem hűlni. A lisztet tálba szitálom, hozzáadok minden száraz hozzávalót. Hozzáadom a tojást és az olajat, majd végül a tejet folyamatosan öntve dagasztókarral keverem egy negyed órán keresztül. Ebben a fázisban vettem le a fiúknak 1-1 darabot a pizzához. Amíg a másik sül, addig kelesztem, majd jól megdögönyözöm, kis kerek cipókat formázok belőle, bevágom, tejjel megkenem, a sóval megszórom és 200 fokon 20 percig sütöm (pont ennyi kell a kispizzának is). 










3 megjegyzés:

  1. Dorkám, nagyon rendes dolog tőled, hogy külön postot indítottál a segítsütinek! JÓ sütögetést a fiúkkal!

    VálaszTörlés
  2. :)))))))))))) licitáltam a tiédre, de mire megírtam a posztot, addigra lekőröztek szerintem, mindjárt megnézem :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a promótálást a többi segítsütő anyuka nevében is.

    VálaszTörlés