Oldalak

2010. augusztus 6., péntek

Látjátok ezt?


Micsoda szín???? Szinte felháborító nem? :) egyáltalán nem erre készültem ma, de ennek a paprikának nem tudtam ellenállni. Főleg, hogy egy recept kipróbálása miatt hetek óta próbálok kápiapaprikát találni, mely csoda megfelelő helyettese lehet a kaliforniai paprikának. Gyorsan vettem is belőle két és fél kilót. Hogy miért vettem? Hát mert őszintén megmondom, s csak nagyon halkan suttogom, hogy paprikaőnagysága meg ne sértődjék, rettenetes-véres-verítékes munkába kerül jó minőségű, keményhéjú, lédús, roppanós paprikát rittyenteni. A mi földünkben ez annyit jelent, hogy sok hűhó semmiért. Az a néhány amit befalunk ugyan megsértődni már nem tud, de a szelleme se kísértsen :) Igen kényelmes teremtés, azt szereti, ha folyton vizes a földje és egyfolytában süti a nap, de nem akármilyen ám, nem az égetős, hanem a lágyan melengető fajta. nane...Elveimmel ellentétesen tehát, de ráraboltam egy kevés kápiára és megfőztem chilis-édes paprikakrémnek. Holnap debütál a szülinapomon előételként. Sajtokkal fogom tálalni de a bátrabbak jó minőségű étcsokival is megkóstolhatják. Amint leszálltak rólam a sáskák, megosztom a receptet is, egyenlőre itt a képe, mindent elárul, a recept már csak szócséplés :)

...de azért idekívánkozik, főként, hogy éppen pont most is ezt falatozom. Szombat óta gyakorlatilag megváltoztak alapvető szokásaim. Korábban például este, miután lefeküdtek a gyerekek mindig megkívántam egy nagy bögre langyos, tejhabos tejeskávét. Ennek azonban úgy tűnik vége :) mikor elhangzik az altató, nekem már a szundít a labda meg a síp versszaknál csak a sajtok és a paprikadzsem jár az eszemben...

Néhány dolgot megváltoztattam az eredeti recepthez képest, de úgy érzem ez csak még tökéletesebbé tette az amúgy is frenetikust. Szóval a recept:

1,5 kg gyönyörű színű, roppanós kápia paprika
2-3 db fűszerpaprika (én a kertben termett kicsi, nagyonerős, nagyonméregzöld fajtát választottam)
1 pohár almaecet
0,5 kg cukor

a paprikákat kimagoztam és apróra vágtam, majd egy nagy pohár almaecettel feltettem főni és alacsony hőfokon úgy 30-35 percig főztem. aztán az egészet leturmixoltam és egy szűrőn átpasszíroztam. visszatettem a lábasba és hozzáadtam a cukort, ezzel még alacsonyabb lángon 45 percig főztem és úgy 5 percenként átkavartam. Ennyi az egész. Lehűtöttem, kifertőtlenített csatos üvegekbe töltöttem. A hétre már vannak vendégeim is, akiknek mindenképpen feltálalom illetve vannak vele szendvicsötleteim is.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, a kedvencem egyébként a kápia paprika! Legközelebb szólj, a Bosnyákon van kápia. ;-)

    VálaszTörlés
  2. Tömör gyönyör lett!! Itt meg épp zakuszka rotyog, nemsokára töltöm üvegekbe, valami eszement finom lett! Neked holnapra nagyon boldog szülinapot!! Hanyadik is?? 25?? :)))

    VálaszTörlés
  3. Hello csajok :) Früh, ne kérlek, ne említsd a számokat, maradjunk csak a boldognál :) zakuszkát tojás nélkül csináltad? Verám, a piacodért képes lennék ölni (csirkét) :)

    egyébként mindenféle fanszia csodasajtokat vettem hozzá, leírhatatlanul finom. Esküszöm, nem mostanában éreztem ekkora (ön)elégedettséget :) mindenképpen próbáljátok ki, este felteszem a receptjét, ami körülbelül annyira bonyolult mint egy sóhaj!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Igor, a zakuszkát halál egyszerűen csináltam: 2 kg padlizsán, 1.5 kg kaliforniai paprika (teheted a kápiát is :)), 1 kg vöröshagyma. Padlizsán megsüt sütőben, utána hideg vízbe dob, héj lehúz, kimagoz, csíkokra felnyissz. Közben paprika, hagyma 2 centis darabokra felvág, én húsdarálóval ledaráltam (a padlizsánt is), és ugyan mindenféle receptek liternyi olajakat írnak, de elővettem anyukámat és az ő világbajnok receptjét, és így össz 1 decinyi napraforgó és olivaolaj ment bele, na erre rádobtam a ledarált cuccost, plusz 1 liter paradicsomlé. Ja meg rádobtam még a hecc kedvéért 4-5 héj nélküli paradicsomot is. Ment bele vagy 1 csapott ek só, meg fél ek delikát. Ezt így főztem vagy 15 percig. Közben párszor meg kell keverni, mert hajlamos leégni. Kb 5-6 liter lett ennyiből. Most lelkesen dunsztolódnak a dunyha alatt még :) Sajnos 1 üveg nem lett tele, így áldozatul esett... Ma reggel sk kenyeret ettem, sk zakuszkával és sk eperlekárral :))) Zseni vagyok!! :)

    VálaszTörlés