Oldalak

2010. október 6., szerda

A gomba




Megvettem az első termődobozt. Megpróbálkozom vele kicsiben, aztán jöhet nagyban oltóanyaggal. Természetesen a nagyban is csak házi felhasználásra alkalmas mennyiséget fog jelenteni, de mi nagyfogyasztók vagyunk. Minden formában és típusban imádjuk, egyedül (tudom furán hangzik) de a szarvasgomba marad ki, és nemcsak az ára miatt. Valahogy a szaga visszatart mindentől, de lehet, hogy ami késik az nem múlik és egyszer még erre fogunk keresni :) Az ötlet onnan jött, hogy van nekünk egy borospincénk. De mivel a szőlőtőkéket már réges régen kipaterolta innen az előző tulaj, ezért a pincénk jelenleg nincs használatban. Kis felújításra is szüksége lesz, mert a nagy esők kikezdték, egy ideig gyakorlatilag barlangfürdőként is funkcionálhatott volna, mert pont egy vízéren fekszik. Ergo jó nedves és a hőmérséklete sosem megy fagypont, de még talán 10 fok alá sem télen. Ezt majd egészen pontosan lemérem az idei leghúzósabb hideg alkalmával. Ezekkel a tulajdonságaival elég jó alap lehet egy kis házi csiperke, laksa és egyéb termesztésre. Természetesen nem bánnám, ha bekerülne melléjük egy picike kis boroshordó is... :) Nagyapám borász volt, de mikor érezte, hogy nincs tovább ereje művelni azt a hatalmas területet, akkor eladott mindent a házzal együtt. Talán az ő borászkodó, kertművelő lelke még megmaradt nekem a gyerekkori emlékek mellé.
A termődoboz jelenleg a helyén van az alagsorban, előkészítve, nedves ruhával betakarva, fóliával letakarva, megfelelő hőmérsékleten, úgyhogy mától számított 20 nap múlva elméletileg láthatóak lesznek az első kezdemények és onnantól a fejlődése nagyonon felgyorsul.

Nagy örömömre és csodálkozásomra nagyon sokan érdeklődtetek e-mail-ben a komposztáló készítésével és a komposzt megfelelő rétegezésével illetve szabályaival kapcsolatban :) Nem hittem volna, hogy ez ekkora érdeklődésre fog számot tartani :) Az önellátó kisgazdálkodás ma nem egy divatos dolog :) Igazából nem egy nagy ördöngősség ez. Az alábbi linken nagyon sok érdekes infót és egy kisfilmet találtok, jó böngészést hozzá!!!

komposztálás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése