Oldalak

2011. március 3., csütörtök

Online Vacsora Csata 4. hét - versenyben és egy asztalnál Gesztenyével, Georginával, Andicsekkel és Cakenivel :)


Úgy csaptam le az Kutya és Konyha blog szerzője Autumn által meghirdetett Online Vacsora Csata 4. hetének megüresedett helyére mint egy vércse :) Kérlelhetetlen pontossággal. Zseniálisan jó játék és én semmiképpen sem akartam kimaradni belőle. A játék indulásakor nem voltam elég gyors, így elméletileg csak a második etapra lettem volna esélyes, de az első forduló 4. hetében Ildy a GASZTROMÁNIÁKUS sajnos nem tudott részt venni a játékban, így az ő helyére csúsztam be sikerrel :) Remélem ő sem fog kimaradni a játékból!!
Úgy döntöttem nem vagyok hajlanó figyelembe venni a kint uralkodó zord időjárást. Gyorsan be is szereztem tehát a lehető legtavasziasabb, vagy inkább legkoranyáriasabb virágot, amit csak el lehet képzelni, ezt a gyönyörű rózsaszín tulipáncsokrot. Virtuális asztalom közepén tehát ez lesz az egyik hangulatfelelős. Az ételsort is úgy állítottam össze, hogy még véletlenül se legyen benne semmilyen télies elem. Mivel a levesnek számomra igazán ősszel és télen van aktualitása, ezért erről most le kell mondanotok. Úgy képzeltem, hogy kint fogok megteríteni, a nagy diófa alatti méretes sörpadon és csupa egészséges, gyorsan elkészíthető, és ízekben bővelkedő finomsággal örvendeztetlek meg benneteket.

A menü:

-előétel:
Sárgarépasaláta lilahagymával és pirított magokkal
Petrezselymes-fokhagymakrémes-kecskesajtos falatkák

-főétel:
Bazsalikomos hústekercsek fűszeres tésztával

-desszert:
Kókuszos túróhab lime-mal és eperrel

No, tehát akkor fáradjatok be és foglaljatok helyet, én máris hozom az előételt. Tadaaaaaaaaaaaaam, már itt is vagyok. Mielőtt bármit is mondanék, kérem a férfi olvasókat, hogy ne ítéljenek első látásra, már ami a salátát illeti. Egészen konkrétan állíthatom, sőt mitöbb megkockáztatom, hogy halálbiztos vagyok abban, hogy ezt a salátát nagyjából a csülökpörkölt és a legfrankóbb sörkorcsolyák magasságában fogják emlegetni. Első ránézésre egy szimpla sárgarépasaláta. Ez így valóban elég snassz. De a hajszálvékonyra szeletelt lilahagyma, a pirított római kömény, szezámmag és kesudió, a reszelt gyömbér, a citromhéj és a kétféle olaj, a szezám és az olíva valami olyan elképesztő ízharmóniát eredményez, hogy egyszerű muszáj kipróbálni. Az eredeti salátát Jamie Természetesen című könyvében találtam és már többször arattam vele.


A saláta receptje:

- 500 g sárgarépa szeletelővel csíkokra vágva
- 1 ek. római kömény megpirítva és mozsárban megtörve
- 2 ek. szezámmag megpirítva
- 1 marék kesudió kicsit apróbbra vágva és megpirítva
- 1 fél fej, nagyon vékony csíkokra vágott lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem nagyjából felaprítva
- 1 citrom héja és leve
- 1 púpozott ek. reszelt gyömbér
- 2 ek. szezámolaj
- 3 ek. olívaolaj

Az egészből az a legfontosabb, hogy a kömény valóban megpirítva kerüljön bele, ez adja az egésznek a karakterét. Egyébként mindent előkészítek, lepirítok, felaprítok és összekeverem. A gyömbért az olajat és a citrom levét külön szoktam összekeverni és úgy öntöm a kész, összerakott saláta tetejére, hogy mindenhová egyenletesen kerüljön minden ízből. Nem teszem hűtőbe, de tálalás előtt egy-két órával legalább el kell készíteni, hogy jól össze tudjanak érni az ízek. 
Azért természetesen gondoltam arra, hogy van akinek ez így kevéske. Ezért megtoldottam az előétel kategóriát egy sült fokhagymakrémes-petrezselymes-kecskesajtos pirítóssal. Így talán már korra és nemre való tekintet nélkül kielégítő a maga nemében, egy könnyű nyári vacsora keretében :) Csókolózni ugyan nem lehet utána, kizárólag virtuálisan :))


a sült fokhagymakrémes falatkák receptje:

- választott kenyérféle ízlés szerint (én a tésztáját tekintve kicsit kalácsszerű kifliből csináltam, félbevágtam és grillserpenyőben megsütöttem)
- 3-4 fej fokhagyma, sütőben, alufóliába csomagolva, olívaolajjal meglocsolva 1 óra alatt puhára fő
- kecskesajt
- néhány ek. olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem felaprítva
- só, bors

A megsült fokhagymagerezdeket nagyon könnyű a házukból eltávolítani. Hozzáadom az apróra vágott petrezselymet és annyi olívaolajat, hogy kenhető, krémszerű dolog váljék belőle. Sózom, borsozom. Megkenem a meggrillezett kenyérkéket, a tetejére ültetek kecskesajtkockákat és a sütőben, grill alatt megpirítom.

Az ebéden nem törtem sokat a fejemet. A kicsit olaszos beütésű bazsalikomos hústekercsek nagy kedvenceim, főleg a kapribogyós-olajbogyós orecchiette tésztával. Ezt az ételt jól lehet variálni. Tavaly nyáron - az eredeti recept szerint - szárított paradicsot is tettem a körethez, most viszont inkább egy kis házi készítésű paradicsomszósszal toldottam meg.


A hústekercs receptje:

- 4 filézett fél csirkemell
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 marék kesudió
- 2-3 gerezd fokhagyma
- választott tésztaféle (én szeretem ezt a trikolor orechiette tésztát és ahány ember, annyi marékkal teszek a vízbe)
- 2-3 ek. kapribogyó
- 2-3 ek. felezett olajbogyó
- némi házi fűszeres paradicsomlé vagy szárított paradicsom ízlés szerint vagy éppen frissen szedett paradicsom
- kevés citromlé

A felezett mellfiléket egészben kloffoltam ki úgy, hogy megnyitottam két vágással és kiterítettem. Sóztam, borsoztam. A csokor bazsalikom nagy részét a kesudióval és a fokhagymával gépben összeaprítottam és ezt terítettem rá a hússzeletekre. A tetejükre még locsoltam egy kis olajat és tettem rájuk néhány levél egész bazsalikomot, feltekertem, megtűztem és egy tésztafőző lábasba téve, kevés vizet aláöntve úgy 40 perc alatt megpároltam. Közben kifőztem a tésztát, hozzáadtam a paradicsomszószt, a citromlevet, a kapribogyót és az olajbogyót. A hússzeleteket felkarikázva érdemes tálalni mert gyönyörű látvány.

A desszertnél általában törekszem a könnyedségre. Főleg egy nagy kajálás után. Ebben a desszerben ugyan van kalória, de a belecsempészett lime és eper sokat segít a helyzeten, az elkészítése pedig kifejezetten könnyed :) Hozzáteszem, hogyha most tényleg nyár lenne, akkor sokkal decensebb formában, önmaga szépségében és finomságában tündökölve ültetném az epret a hab tetejére, de mivel kizárólag minősíthetetlen, vízízű és hókadtpiros eperre tudtam szert tenni, egy kevés vízzel és porcukorral gyorsan felfőztem.



a kókuszhab receptje:

- 25 dkg tehéntúró
- 2 dl kókusztej
- 2,5 dl kemény habbá felvert tejszín
- 6 ek. átszitált porcukor
- 2 lime reszelt héja és egy fél lime leve
- 25 deka friss eper

A túrót finomra töröm és a kókusztejjel, a porcukorral és a lime-ok héjával és levével összekeverem. A felvert habot óvatosan hozzáforgatom, és a friss eperrel vagy reszelt lime héjjal tálalom.

Nagy örömömre szolgált, hogy megvendégelhettelek Titeket :)) Kedves Egészségetekre!!  Ha ízlett a vacsorám, akkor a szavazzatok (érvényes profillal, név bemondásával).

31 megjegyzés:

  1. Lenyűgöző!!! Gratulálok, fantasztikusan jó menü lett! Csak tátom a számat!:)

    VálaszTörlés
  2. Jaj de édes vagy, köszönöm :)

    VálaszTörlés
  3. Ami, mind-mind nagyon egyszerűen, könnyen, gyorsan elkészíthető ételek, nem igényelnek nagy hozzáértést, varázslatot, bonyolult konyhai műveleteket :) nekem annyi a szerepem ebben, hogy összegyűjtöttem egy rakás ilyen receptet, mert nyáron szeretek gyorsan végezni a főzéssel, de fontos, hogy a végeredmény minőségi étel legyen. Iszonyú jót nosztalgiáztam a konyhában míg készültek, egytől egyik nyár, és ez most számomra létfontosságú :))

    VálaszTörlés
  4. Szerintem minden egyes fogás nagyszerű és úgy néz ki, mintha minimum egy egész napot a konyhában töltöttél volna:).
    A desszertet tuti ki fogom próbálni, és a csirkemell is iszonyat hívogató!

    Nem férek be még 5-ik vendégnek ;)

    VálaszTörlés
  5. hát dehogynem :)))
    a desszert elkészítése amúgy cirka tíz perc...és eszméletlen finom...

    VálaszTörlés
  6. Igorka!
    Teljesen lenyűgöztél, a fényképek is nagyon szépek, biztos befutó vagy nálam:-))

    VálaszTörlés
  7. Ja és ha én tudnék így fényképezni, de jó lenne:-)))

    VálaszTörlés
  8. köszönöm Gesztenye :) az ételek elkészítése összesen nem vesz igénybe annyi időt, mint a fotózás...ezért készültem el 4 nap alatt, mert nálunk mindig van valaki aki belelóg az összhatásba, netán kivesz valamit a kompozícióból, vagy épp odatesz egy nem odaillőt...

    VálaszTörlés
  9. Hú, ez zseniális! A fotók is nagyon jól sikerültek! Hajráááá!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Igorka! Megvagyok és hamarosan elkészítem a bejegyzést! Köszönöm a türelmedet! Számomra nagyon kedves menüt raktál össze és az a tulipáncsokor ennek a megkoronázása...:))))

    VálaszTörlés
  11. hűűű meg nahát!!!:) nagyon finom ételeket kóstoltam! GRATULA!!!

    VálaszTörlés
  12. Verám, nem adom fel, hogy beszéljünk :) köszönöm a drukkot :)))

    Autumn, az a csokor tartott életben a mai napon (meg persze a kókuszbigyó :)) )

    VálaszTörlés
  13. Csodaszép lett minden, az ételek, a virág, a fotók, csak gratulálni tudok:-)

    VálaszTörlés
  14. Citromhab, nagyon kedves, köszönöm :))

    VálaszTörlés
  15. Hűűű, csak tátom a számat és ámuldozom! Minden csodaszép lett és az ételválasztás is nagyon bejön nekem:)

    VálaszTörlés
  16. :)) virtuális egészségedre váljék :))

    VálaszTörlés
  17. Nagyon szuper jó lett,szeretettel gratulálok!

    VálaszTörlés
  18. ez még vírtuálisan sem a hízlaló kategória.
    nem érdekelnek az eheti vendégeid, én mentem.
    punktum.

    ja...., hova is mentem?

    szavazni mentem.

    de előtte még: ha nem kaphatok vacsorát, akkor kérek szépen fotótanfolyásra meghívót. Hozzád.

    VálaszTörlés
  19. Gyönyörű gratulálok!!

    VálaszTörlés
  20. Ibcsi finomságai2011. március 4. 8:52

    Bocsi az előbb lemaradt a nevem !

    VálaszTörlés
  21. Hát ez valami álom szép:)) és mennyire finom lehet;)!!

    VálaszTörlés
  22. Nagyon kedvesek vagytok, köszönöm :))

    VálaszTörlés
  23. a héten négy menő étteremben ettem (munka és ünneplés) de itt igazi csoda látható, szépen fotózva! gratulálok!

    VálaszTörlés
  24. :)) nagyrabecsülöm egyetlen férfi hozzászólóm hozzám intézett szavait :)) uff én beszéltem :))

    VálaszTörlés
  25. Igorka!
    Sok szeretettel gratulálok a szép eredményhez.
    Nagyon jó játék volt:-))
    Nem véletlen szavaztam Rád, tényleg szuper volt a menüsorod.
    Majd egyszer megkereslek levélben egy kis fotózás segítségért, ha nem zavarlak:-))

    VálaszTörlés
  26. Gesztenye, nagyon kedves vagy köszönöm :) kérdezz bátran, bár még én magam is csak lelkes tanonc vagyok, de nagyon szívesen segítek, akár találkozhatunk is (mondom ezt nagyon felelőtlenül, mert nem is tudom merre laktok :))értekezzünk mailben! dorkacsekme@gmail.com

    VálaszTörlés
  27. Dorka, nagyon ügyes vagy, isteni kajákat alkottál! Az 1. helyedhez pedig gratula! :)) Pont azon filoztam mi legyen a frigóban figyelő csirkemellekkel a jövő heti hosszú hétvégén, de ez veszettül tetszik!! Élvezzétek ki ma a kinti napsütést!! :)

    VálaszTörlés
  28. Dorkám!Én ezt csak most látom, de a fene...ez zseniális!!!!:0))))P

    VálaszTörlés