Oldalak

2011. február 14., hétfő

Narancsos csirke tagliatelle tésztával és Valentin napi szamócazselés tortácska




Nem ünneplem különösebben a Valentin napot, mert nem hiszek abban, hogy a kijelölt napokon magunkra erőltetett érzelmek nagymértékben változtatnának a dolgainkon. Ergo nem az érzelmi énemet ihleti meg ez a nap, hanem a gasztronómia iránti érdeklődésűt. Ma valami gyümölcsös könnyed dologra vágytam, mind a főételt mind pedig a desszertet illetően. Utóbbi még a hűtőben darvadozik, annyit mondok róla, hogy bazsalikomos csoki alapú és erre kerül egy fűszeres-gyümölcsös rosé borban felfőzött szamóca és tejszín zselatinnal fixálva, tetején fehércsokis tejszínnel. Mondhatni, hogy biztosra mentem :) Nem fogok vele nagyot tévedni annyi bizonyos. A főételt illetően az elvárásaim kimerültek annyiban, hogy gyors, könnyed és gyümölcsös legyen, mert én, hideg idő ide vagy oda, már nem vagyok képes a télben gondolkodni. Ha csak egy szemernyit is kisüt a nap, kint kutatok a tavaszi hagymás növényeim apró kis hajtáscsúcsai után, nagy buzgalommal takargatva őket az éjszakai fagyok elől. Egy régi TVPaprika újságot nézegetve bukkantam a narancsos karajra, de mivel a sertéshúsból kifogytam, csak egy szép nagy filézett csirkemellet tudtam elővarázsolni a mélyhűtőből. Gyanítom egyébként, hogy az eredeti recept jóval ízletesebb lehet, mert a sertéshúsból a pirítás után sokkal ízesebb pörzsanyag keletkezik. Elsőre azonban így is tökéletesen megfelelt, és azóta már beszereztem az ominózus karajt is kipróbálás céljából :)

hozzávalók:

fél kiló választott húsféle
1 nagy fej lilahagyma
1 nagy csokor petrezselyem
2 fej fokhagyma
3 narancs lereszelt héja és leve
4 dl csirkehúsalaplé
2 ek. étkezési keményítő 2 ek. tejszínbe elkeverve
..és a titkos hozzávaló a felnőtteknek: egy szép, kimagozott, apróra vágott csilipaprika

Vaj és olaj keverékében megpirítottam a nagy cikkekre szelt lilahagymát, aztán kivettem és ebben a hagymás olajban megpirítottam húst is. Amikor szép piros volt és átsült, felöntöttem a csirkealaplé-narancslé keverékével, belereszeltem a narancshéjat, a fokhagymát, hozzáadtam a sót, borsot és hagytam gyöngyözve felforrni. Végül belement a petrezselyem és a keményítős tejszín, illetve a megpirított hagyma egy része, amivel még egyet rottyant. Tagliatelle tésztát főztem hozzá, amire öntöttem egy keveset a narancsos szaftból. A tetejére halmoztam egy maradék lilahagymát. Csilit csak magamnak szórtam rá. Isteni lett.



Időközben a rettenetesen gyors és nagyon látványos kis meglepetés tortácskával is elkészültem. Hihhhhhhetetlen egyszerű az egész, és gyanítom nagyon ízletes is, de még nem kóstoltam meg mert a hálivudi filmekben azt láttam, hogy egymást kell vele etetni (nyihhahha). Szóval két deciliter jó minőségű rosé borhoz (olasz félszáraz fajtát választottam enyhe gyümölcs és ibolya utóízekkel) negyed kilónyi sajnos mirelit szamócát adtam. Néhány szemet félretettem a díszítéshez. Felfőztem őket egy kanálnyi hársmézzel. Amikor már felolvadtak a szamócaszemek, akkor összturmixoltam, hozzáadtam egy zacskónyi tortazselét és 2 ek. tejszínt, hogy kicsit lágyabb legyen az íze, aztán egy kis teaszűrőn át beleszűrtem egy szív alakú muffinsütő formába, hogy a kis magocskák fennakadjanak. Fél tábla 70%-os étcsokit és fél tábla milka tejcsokit együtt felolvasztottam, nagyon óvatosan, hogy ne ugorjon össze és egy levélke bazsalikomot nagyon apróra szeletelve hozzáadtam, majd ezeket is a szív alakú formába adagoltam. A 6 férőhelyes formában így lett összesen 4 tortazselés és 2 csokis szívecske. Körülbelül egy óra múlva használható állapotba is kerültek, szóval akinek most adok ötletet, az vásárlással együtt is elkészül vele estére. A többi már csak tejszínhab és fehércsokireszelék. Szerintem nagyon látványos és vélhetően nagyon finom is :)

6 megjegyzés:

  1. Igorka!
    Egyszerűen fantasztikus!!!
    Főleg a szamócazselés tortácska:-)

    VálaszTörlés
  2. Óköszönöm :)) bevallom többet csináltam, nemcsak két darabot, mert éreztem, hogy sikeres széria lesz :) az lett :)))

    VálaszTörlés
  3. Mindkettő finom lehet, megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  4. Szia Kati! Üdv a blogon :)
    Csak bíztatni tudlak :)

    VálaszTörlés
  5. Ezek a szívecskék eszméletlenül jól néznek ki! Szerintem egyébként a mirelit eperrel nincs semmi baj, az a tapasztalatom, hogy néha több íze van, mint a frissnek. :) Kár, hogy kicsit lötyi lesz ha kiolvad...

    VálaszTörlés
  6. Szia Pixie, képzeld pont ezt gondoltam én is, amikor megkóstoltam, ez speciel az Interspar saját márjákú dobozos szamócája volt, de az íze, huhh, becsuktam a szemem és az gondoltam nyár van és hátul szüretelek :)) Azért nyáron mindenképpen frissből készíteném :))

    VálaszTörlés