2011. február 8., kedd
Zabpelyhes répatorta aszaltbarackos habbal
Bespájzoltam egy konténter sárgarépát. Nem tudom, hogy hogy történhetett, mert az esetek többségében tudom, hogy mit csinálok, de répatémában most elmértem magam :) Az idő teszi. Ez a tavaszi napsütés. Szerintem minden alkalommal, amikor a bolt bűvkörébe kerültem felmarkoltam belőle valamennyit. Kérek mindenkit, hogy ne vonjon le messzemenő következtetéseket az okokat illetően, már ami a répa iránti vonzalmamat illeti :) Szóval szembesültem vele, hogy egy hadsereg nyúl sem húzhatna ki a pácból, úgyhogy egy kondér isteni húslevessé és a fenti tortává manifesztálódott a rakomány egy jelentős része. A minap, mikor a Fő az egészség témában ügyködtem a konyhában, a kezembe akadt némi elhasználásra váró zabpehely is, gondoltam ezen a vonalon maradva, a kettőt összeházasítva és egy kis dióval, mandulával és fűszerekkel gazdagítva olyan nagyon rossz dolog nem sülhet ki belőle. Elő is halásztam egy receptet, egy olyan könyvből, aminek az az érdekessége, hogy az ételek elkészítéséhez rendkívül sok önálló kreativitásra van szükség annak okán, hogy a receptek összeállítói nem fordítottak túl sok figyelmet arra, hogy a hozzávalók leírása, a mennyiség és az elkészítés módjának részletezése feltétlen passzoljon egymással. Alapnak azért jó volt :) A végeredmény szerintem nagyon finom, főleg egy kis folyós, aszalt barackkal megbolondított tejszínhabbal megspékelve. Hozzáteszem, hogy nagyban hozzájárult az élvezeti értékének megítéléséhez, hogy gyermekalvásidőben fogyasztottam el a kertbe sétálva. Leírhatatlan hatással van rám ez az időjárás. A paksi atomerőmű elműködhetne rólam, amikor érzem, hogy a bőrömet szinte égeti a tavaszi napsütés, már persze ha nem fúj a szél olyan istentelen módon. De most még ezt is szabad. Csak süssön, csak süssön, csak süssön.
A hozzávalók:
150 g puha vaj
1 kk. vaníliakivonat
fél-fél tk. fahéj-szerecsendió-szegfűszeg
220 g barnacukor
3 tojás
250 g reszelt sárgarépa
50 g darált dió
100 g darált mandula
220 g finomra őrölt zabpehely
1 csomag sütőpor
6-8 szem puha aszalt barack
1 doboz tejszín
Semmi furfang, a vajat a fűszerekkel és a cukorral és a vaníliával habosra keverem, aztán egyenként hozzáadom a tojásokat. Belereszelem a sárgarépát. A zabpelyhet, a diót és a mandulát összeforgatom és hozzákeverem a kész masszához, végül belekeverem a sütőport. 170 fokos sütőben, 26 cm átmérőjű formában 45 perc alatt lett készen. A tetejére néhány szem aszalt barackot 2-3 ek. melegvízzel pépesítettem, felvertem a tejszínhabot, belekevertem a barackpépet, zutty a tetejére és jóétvágyat!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
szia Igorka ,nézz be hozzám van a számodra egy meglepi :)
VálaszTörlés