Oldalak

2011. február 3., csütörtök

Házi kenyér - ha unjuk a bolti banánt


Tisztában vagyok vele, hogy nem én vagyok minden otthonsütések zsándárkja, a dagasztóteknők királynője, az egyetemes lisztzsonglőr. Nem miattam került vissza a női köztudatba annak a lehetőségnek a felismerése, hogy az otthoni kenyeret semmi szín alatt nem helyettesítheti még a legjobb bolti kenyér sem. Én csak egyszerűen szeretnék elbüszkélkedni életem legjobban sikerült példányával, amit Fűszeres Eszter egyik kenyérreceptjéből kreáltam. Már említettem, hogy a hozzávalók hiánya nálam egy csakazértis érzést okoz, ráakaszkodom a témára mint egy pitbull és addig nem eresztem amíg nem csinálok belőle más arányok, vagy más összetevők felhasználásával mégis valami olyasmit mint az eredeti recept. Most mondjuk nem volt valami bonyolult dolgom. Az eredeti szerint fele arányban kell felhasználni réteslisztet és finomlisztet. De nekem csak teljes kiőrlésű rozslizstem volt itthon meg egy kevés, egészen pontosan 38 dkg finomlisztem. Ehhez igazítottam tehát az egészet. És elkövettem egy óriási hibát, ami a végeredmény szerint mégsem az. Ő 35 dkg langyos vizet ír a receptjében, sőt még ki is hangsúlyozza, hogy szándékosan adta meg dekában a mennyiséget. Én viszont csak lekörmöltem és megfeledkeztem erről. Aztán 3,5 dl langyos vizet adtam hozzá, mikor beötlött, hogy nem erről szólt a fáma. Azt ugyan nem tudom így nagy hirtelen, hogy a liter és a deka hogy viszonyulnak egymáshoz, de feltételezem, hogy oka van annak, hogy Eszter ezt így kihangsúlyozta. Nem voltak tehát illúzióim, a teljes kiőrlésű fantazmagóriáimmal eddig amúgy is mindig megjártam. Sosem olyan ízű, sosem olyan állagú és sosem olyan formájú lett, mint amire számítottam. Ez az első kivétel. De ez egy igazi alfa a sok-sok omegához képest. Eszméletlen lett. A héja roppan, a belseje rugalmas, és ízletes, foszlós és puha. A két cipó közül az egyiket azon melegében elpusztítottuk (ketten), mert nem lehetett abbahagyni. A másik is csak azért maradt meg, mert iszonyatos akaraterőről tanúbizonyságot téve bebugyoláltam, a kenyértartó dobozba tettem és letéptem magam az ajtajáról. Ez egyben annyit is jelent, hogy fogyókúrázók kizárólag a reggeli órákban készítsék el, a maradékot pedig tegyék a mélyhűtőbe:) Nekem jelenleg ez a TÖKÉLETES kenyér.

hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
38 dkg finomliszt (BL80, de én simából is megcsinálom ma próbaképpen)
3,5 dl langyos víz
1,5 kk szárított élesztő
3 kk. só
1 kk. cukor

A kétféle lisztet a tálba tettem, a finomlisztet szitáltam, a rozst meg csak úgy zutty. A só kivételével az összes hozzávalót jól összedagasztottam, gépi spirállal dolgoztam legalább negyed óráig, majd hozzátettem a sót és azt is belekevertem. Kelesztőtálban a kétszeresére kelesztettem, nagyjából másfél óra alatt. Utána kettéosztottam a tésztát, megformáztam a hosszúkás cipókat, lisztezett konyharuhán még úgy 35 percig hagytam kelni. Sütőpapírra tettem, bevagdostam a tetejét majd a 250 fokra melegített sütőben 35 perc alatt tökéletesen megsült. Amikor betettem a sütőbe (amiben benne volt a sütőlap is, erre csúsztattam sütőpapírostól) akkor aláöntöttem úgy másfél dl vizet.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon megtáltosodtál így a vizsgák végeztével. :) Ügyes vagy jobbulást a családnak.
    Puszi: Dinus

    VálaszTörlés
  2. hello Dinuskám :)) hát igen, messze élvezetesebb ezzel foglalkozni, mint a matematikai statisztikával....:)) valamikor egy kajálást eresszünk meg!!!! puszi!!

    VálaszTörlés
  3. Már nálam is tervben van egy kis lazulás :) Már nagyon jól esne.Én azt szeretem a sütés főzésben, hogy végig csinálod a folyamot és lesz végterméke. Amit a munkámról sajnos már nem mondhatok el. Ráadásul a főzés egy kicsit alkotó munka, ki tudok kapcsolni közben, persze ha nem zaklatnak a gyerekeim a problémáikkal.

    VálaszTörlés
  4. Hej, de csini ruhát varrtál a blogodnak! Ugorj át hozzám, küldetésed van! :)

    VálaszTörlés
  5. híjjdejó feladat:)) már agyalok is!!

    VálaszTörlés
  6. Szia Igor!

    Megsütöttem tegnap ezt a kenyeret. Az állaga kiváló lett, ámde sótlan. Nem lehet, hogy fordítva van a cukor-só arány vagy hogy simán csak több só kell bele?
    Holnap a gesztenyés-lekváros kalácsod van tervben és örülök hogy levizsgáztál!
    Rézi

    VálaszTörlés
  7. Hello Réééééééééééééééz :))
    az eredeti arányok ezek amiket leírtam, de ha te sósabb konyhát vezetsz (megjegyzem korábban én is sósabban ettem mindent) akkor lehet, hogy sótlannak érzed, ne általj belenyomatni még egy kávéskanállal:) a kalácstól az egész családod le fog hidalni, sőt mi több oltárod előtt fognak hosszasan mantrázni, hogy ezt ne hagyd abba :)) szervezzünk kajálás-ivást, puszi!!!

    VálaszTörlés
  8. köszöntem:) jelentem boldogvolt :)

    VálaszTörlés
  9. A só és a cukor fordítva van az eredetiben :))). Jelentem, én is megcsináltam, 40 bl80-nal és 10 tk. rozzsal nagyon finom lett! a víz ugyanannyi kiló, mint ahány liter :D

    VálaszTörlés
  10. hát nekem ez csak rémlett, de akkor megfejthetetlen számomra a folyadékmennyiség dekában történő megadása :))

    ps: háromszor néztem meg, hogy jól írtam-e....kár lenne ehhez bármit is hozzáfűznöm :))

    Rézi figyelsz? :))

    VálaszTörlés