Oldalak

2011. február 6., vasárnap

Fő az egészség :) - az almáscéklás és a körtéspaszternákos





Örömmel teljesítettem a Salsa bloggertársam (telefonos segítségem, homeopátiás tanácsadóm ésméghosszansorolhatnám :) által rámrótt felatadot, amit Selectfood bocsájtott útjára egy pár nappal ezelőtt,




Fő az egészség! címmel és amit nagyon testhezálló feladatnak érzek, lévén tavasztól őszig ezekért a bizonyos egészséges valamikért gályázom napkeltétől napnyugtáig. Baj lenne velem, ha mindezt nem élvezném és nem akarnám megenni illetve az enyéimmel mindenáron megetetni :) Ezen kívül korábban már többször is kifejtettem, hogy kedvelem azokat az ételeket, amik egyszerű alapanyagokból hamar elkészíthetőek, sokszínűen felhasználhatóak és nem utolsósorban eszméletlenül finomak. Nem mellesleg pedig megfelelnek a kiírásnak is mert egészségesek. (ezzel természetesen semmi szín alatt nem degradálnám le azt a bőrös malaccombot amit nemrég sütöttem meg egy kevés mangalicahájjal körbekerítve, eszméletlen mennyiségű fokhagymával és római köménnyel ).

Az alapanyagokról annyit, hogy egy szép salátán, (vagy éppen többfajtán, mert a céklás változathoz remekül illett volna egy kis lilás beütésű lollo rosso is) almán, körtén, céklán, paszternákon és egy kis cottage cheese-en kívül a világon semmi olyan nem kell hozzá, amit egy átlagos háztartásban ne lehetne megtalálni. Azért készítettem kétfélét, mert mindkét zöldségből nagyok sok volt itthon és mert a saláta feltálalásán kívül én szendvicskrémként szoktam a házi készítésű pirított kenyér tetejére tenni esténként. Tehát ilyen decens formában például előételként is megállja a helyét mint a képeken, nameg egy egyszerű vacsorára is kiváló. Főként ha van mellé valami jófajta rosé bor.

A történet azzal kezdődik, hogy a céklát fokhagymával, kakukkfűvel, kevés olívaolajjal és balzsamecettel együtt beteszem a sütőbe. A paszternákot csak önmagában csomagolom be alufóliába, mert az ízének a diószerű karakterét annyira szeretem, hogy nem szeretném összekeverni semmi mással. Ezeket tehát megsütöm. A paszternák általában hamarabb elkészül, persze ha felkockáznám a céklát akkor az is átsülne, de én jobban szeretem egyben sütni, hogy a levét ne veszítse el annyira. Amíg ezek sülnek, addig annyi körülbelül 1 cm vastag gyümöcskarikát készítek az almából és körtéből, ahányra a tálaláshoz szükség van és ezeket megfürdetem 1 ek. olívaolaj, 1 ek. balzsamecet és 1 ek. hársméz keverékében, majd a grillserpenyőbe dobom egy pár pillanatra. A salátát megmosom, kicentrifugázom és a tányérokra helyezem. Erre kerülnek a meggrillezett gyümölcsök. 2 db paszternákot szoktam sütni, ezt pürésítem 1-2 ek. vízzel ha szükséges, sóval, borssal, rozmaringgal és olívaolajjal ízesítem és egy doboz cottage cheese felét adom hozzá (ez úgy nagyjából 2 ek.). Ez kerül a körtés tálakra. A tetejére kapott egy kis pestos gomolyát, de ez nyugodtan elhagyható, nekem volt itthon és jól is illik hozzá!!
A céklával pontosan ugyanígy járok el, csak abba rozmaring helyett kakukkfüvet teszek, és a só és bors mellé kerül még bele 1 kk. barnacukor is, hogy az édes ízét kicsit felerősítsem. Beleturmixolom a vajpuhára és édesre párolódott fokhagymákat is majd belekeverem a túró maradékát. Természetesen hidegen és összeérve finomabb mind a két krém, de én már melegem sem tudom nagyon megállni, hogy ne egyek bele. Azt hiszem, hogy ebben a salátában semmi, de semmi olyan nincsen, ami egészségtelen lenne, rettentő gyorsan elkészíthető, főleg, hogyha a zöldségek sütését előző nap megejtjük és nem utolsó sorban a nap méltó befejezése. A gyerekek pedig élvezettel eszik a gyönyörű bordóslila színű krémet :) hiába nem édes az íze, a látvány az és már ennyi is elég :)

Az általam felhasznált mennyiség úgy 5-6 személy részére elegendő pl. előételként.

hozzávalók:

1 fej szép szívsaláta vagy lollo rosso, radiccio (én ehhez nem szeretem sem a fejessalátát, sem pedig a jégsalátát)
2 nagyobb cékla
2 nagyobb paszternák
2 alma (nagyobb, levesebb, édesebb fajta)
2 körte
3-4 gerezd fokhagyma
1 doboz cottage cheese
balzsamecet
olívaolaj
só,bors, 1 ek. barnacukor
rozmaring, kakukkfű

És itt a végén ezúton szeretném átadni a stafétát Thrini és Gesztenye bloggertársamnak, remélve, hogy édes terhet zúdítok ezzel a nyakukba :)

11 megjegyzés:

  1. Húha, feladtad ám a leckét!! :)
    A következő hétvégére kiagyalok valamit. Köszi a bizalmat! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    ezt holnap el is fogom készíteni.
    Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  3. Selectfood, előre is kedves egészségedre :) igazi tavaszias, könnyű ízbomba!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Igorka! Na, most találtam meg a blogodat, mert a profilodon nem volt fent a linkje, csak amikor néztem, hogy honnan vannak a blogom látogatói, akkor láttalak meg! Viszonzom is a kedvességed....:)))))
    Húúú és ez az almáscéklás körtéspaszternákos, ez valami gyönyörű!!!!
    Üdv,
    Kutya és Konyha

    VálaszTörlés
  5. Kutyás látogatókat különösen szívesen fogadok, főként ha fekete-fehér az eb :) nekem is volt egy feledhetetlen ebből a színvariációból:)

    VálaszTörlés
  6. Igrka!
    KÖszi a bizalmat, igyekszem eleget tenni neki:-))

    VálaszTörlés
  7. Neki is álltam tegnap elkészíteni, de köretként, tonhal mellé. A zöldségek hámozása közben gondoltam egyet, nagyjából egyforma kockákra vágtam mindent, csorgattam rá olívaolajat balzsamecetet, kicsit megsóztam, borsoztam, zöldfűszerekkel összekevertem. Jénaiba tettem a keveréket, ráfektettem a tonhalszeleteket, sütőben megsütöttem.
    Nekünk nagyon ízlett, de nem hagyom ki a te receptedet sem!
    (Fogom jelezni, ha elkészült.)

    VálaszTörlés
  8. Ez a jó az egészben nem? ehető kreativitás :))))) cserébe én is kipróbálom a tiédet csak afrikai harcsával mert az van itthon:))

    VálaszTörlés
  9. Igorka!
    Bocs, teljesen elfelejtettem ezt a játékot, a jövő héten pótolom!

    VálaszTörlés
  10. Selectfood, hát persze, isteni volt :)) de valamit én is kacifántoztam rajta, ne kérdezd már, hogy mit :))

    Gesztenye, már épp készültem reklamálni :)) most azonban koncentrálj az OVCS-re, majd utána brillírozol egészségtémában :))

    VálaszTörlés