Oldalak

2011. február 21., hétfő

A csodálatos, utánozhatatlan és végzetesen egyszerű - a csokis Pavlova torta


Még azt sem bírtam kivárni, hogy holnap jó fények legyenek a fényképezéhez. Nem volt kérdés, hogy a fánkkészítés kapcsán kimaradt tojásfehérjedömpingből mi készüljön. Szinte a semmiből létrehozható ugyanis ez a csoda. Én a tesómtól kaptam egyszer egy ilyen tortát a születésnapomra és mondhatom, nálam telitalálat volt. Arról nem beszélve, hogy lehetetlen elrontani. Ezt bárhová vittem vendégségbe, egy levegővételnyi idő alatt tűnt el, és ez tulajdonképpen itthon is így van. A csokis változat Nigellától származik, de az eredeti fehér változat is nagyon finom. Az számomra inkább nyár hangulatú, inkább citromosan és rettenetes mennyiségű friss gyümölccsel szeretem. A csokisban az lett volna a legszebb, ha lett volna itthon friss málna. Mivel ennek híján vagyok, én házi körtelekvárfolyamot zúdítottam a hab tetejére és megszórtam jó minőségű 50% kakaótartalmú tejcsokival. Nem szégyenlem bevallani, hogy ez volt a vacsora és mivel bruális méretű tortát csináltam, ezért még "sajnos" a rendelkezésre áll bőséges mennyiségben, ha esetleg az éjszaka megéheznénk rá :)) Azt mondjuk nagyon nehezen tudom elképzelni, ami Nigellának már a névjegyévé vált, hogy, ahogy az éjjelilepke-kosztümben leslattyog a side-by-side hűtőjéhez és beletúr az aznapi konyhai eresztésbe. Ha aznap éppen ráksalátát csinált, akkor abból csimbókozik ki egy adagot a markába és légietlen homokóraságával továbbáll a sötétségbe. Mindig azon gondolkodom, hogy vajon utána fogat mos-e mégegyszer, hiszen állítása szerint ő mindent önnön lustasága miatt csinál olyan gyorsan és egyszerűen. Emiatt a torta miatt még ezt a rendkívül imidzsromboló dolgot is megbocsájtom neki. Személy szerint én a halmazállapotbeli és ízbeli különbségeket kedvelem benne a legjobban, vagyishogy a torta külseje ropog, a belsejében pedig szinte folyik a csokoládé, nameg ahogy a nagyon édeset felváltja egy-egy falatban a nagyon gyümölcsös.

hozzávalók:

6 tojásfehérje
30 dkg porcukor
3 ek. cukrozatlan, átszitált kakaópor
1 kk. balzsamecet
fél tábla 70%-os étcsoki durvára vágva, amit a habcsókba teszek és ugyanennyi jó minőségű tejcsoki, amit a tetejére szórok
5 dl habtejszín cukor nélkül felverve
választott gyümölcsfeltét, vagy de én most éppen körtelekvárral tálaltam

A sütőt 180%-ra előmelegítem, és egy sütőlapra sütőpapírt helyezek. Felverem a tojásfehérjét a porcukor folyamatos hozzáadásával. Megszórom a kakaóval, hozzáadom az ecetet és a csoki egy részét és ezt már habkanállal forgatom össze. A habból kialakítok egy cirka 20 cm átmérűjú alapot és a többi habot a szélére halmozom körben, hogy kosárka formát kapjak. Ahogy beteszem a sütőbe, mérsékelem a lángot 150 fokra és másfél órán át sütöm. A habot felverem, a kész, nagyjából kihűlt torta tetejére teszem, a tetejére szórom a választott gyümölcsöt (jelen esetben összeturmixoltam egy kis körtelekvárt és rálocsoltam) majd megszórom a maradék csokival.

5 megjegyzés:

  1. Igorka, mondtam már, hogy bírom a bejegyzéseidet? Jókat röhögtem ezen a Nigella-s részen. Nekem is mindig eszembe jutott, hogy vajon szájat-fogat ápol-e az éjszakai csócsálás után, vagy nem is olyan spontán az a hűtőrablás? Meddig van ott elbújva az operatőr?? És ha elalszik míg, Nigella lejön?? :)
    Én még csak egyszer készítettem pavlovát, nem volt rossz, bár a gyereket nem győztem meg vele. Sebaj, több maradt nekünk.

    VálaszTörlés
  2. Fincsi lehet, én még sosem ettem ilyet.

    VálaszTörlés
  3. Thrini:)))) muhhahha, nekem is ilyenek jutnak eszembe, vagy bevallom még ilyenebbek is :))))) a csokisat próbáltad? nálunk is az győzött a gyerekszekciónál :)) nekem bármelyik típus jöhet bevallom töredelmesen :)

    Kati, akkor a feleslegesnek tűnő fehérjéket fagyasztva gyűjtögetsd és ne hagyd ki semmiképpen. A lényeg, hogy délelőtt készítsd el, mert ha délután készül - bevallom én hibáztam - akkor nagy problémát jelent, hogy nem lehet abbahagyni :)) tényleg nem lehet!

    VálaszTörlés
  4. Elájulok, annyira guszta! :)

    VálaszTörlés
  5. ájulás után közvetlen láss neki Ami :)) már ha akarsz még ájuldozni kicsit :)))

    VálaszTörlés