Oldalak

2011. február 16., szerda

Az abszolút befutó 2-99 éves korig - Fóliás csirke háromsajtos krokettel és mogyorómártással



Minden az elhasználnivaló fél kiló ricottával kezdődött. Mivel nemsoká három szülinap is lesz, nem akartam semmiféle édességbe vagy sós ropogtatnivalóba belesütni. Ebéd híján mindenképpen köretben kezdtem el gondolkodni. A krumplisfánkkal már napok óta szemezek, de azt pedig egy jófajta székelykáposztához kívánom feltálalni, amire már hetek óta fáj a fogam. Tehát eldöntődött, hogy a köret mindenképpen valami krokettféle lesz és ebbe fog belekerülni a túró és a többi maradék sajtféle. Ehhez hozzárendeltem egy nagyon egyszerű fóliás csirkét, amiben az a legszebb, hogy nem szabad és nem is kell túldimenzionálni, a sütőzacskó megteszi nekünk azt a szívességet, hogy a combból kisülő ízeket visszatessékeli a húsba. Mivel én csilirajongó vagyok, rögtön két zacsiba osztottam szét az adagokat, de erről majd később. Megvolt tehát a hús és a köret, de ha ezt a kettőt elképzeltem, akkor valahogy túl száraznak, fullasztónak találtam, tehát hozzáfantáziáltam valami friss, üde, savanykás-édes mártásfélét. Tegnap a DM-ben járva belecsaptam a lecsóba és leárazva vettem két nagy üveg gyümölcsvelőt. Egy mangósat és egy almásat. Ez az alapja a mártogatósnak és biztosan állíthatom, eszméletlenül illenek egymáshoz. Az egésznek az elkészítése nem több, mint egy óra, de az effektív munka vele még ennyi sincsen. Kifejezetten pikáns főétel lesz a csilitől felnőtteknek és egyben slágerkaja a kicsiknek, ha egy-két dolgot megváltoztatunk. Szeretem a sok legyet egy csapásra ételeket. Fent említett tipikusan ilyen. Simán és büszkén le lehet tenni vendégek elé is, kiszolgálja az össze létező életkort, egyedül azzal lehet baj, ha valaki nem szereti valamelyik összetevőjét, de ez meg bármilyen étellel megtörténhet.  Én egyenlőre egy finnyás kétésfélévesen és magamon meóztam, de délutánra megérkezik a négyésfél és hat éves kritikusom is. Az első rostán átment, mert a legkisebb, aki egy borsó bekapásán úgy negyed órát gondolkodik, pörgeti-forgatja, pöcögteti, nem is tudom mire várva közben, tán, hogy megszólal az a bogyó, vagy kinyílik mint egy bakugan golyó, szóval ő egy szép felnőtt adagot tolt me cakkundpakk. Nekem ennyi elég is :))

hozzávalók:

a húshoz:

felnőttenként kettő, gyerekenként egy szép csirke felsőcomb
2 sütőzacskó
2-2 kis vöröshagyma
adalékanyagmentes sültcsirke fűszersó
néhány levél bazsalikom
olívaolaj

a kroketthez:

0,5 kg ricotta
5 dkg kecskesajt
5 dkg trappista
1 ek. grana padano (parmezán)
kevés friss kakukkfű
2 ek. finomliszt
2 tojás
só, bors

a mártogatóshoz:

360g-os mangóvelőnek nagyjából a fele
3-4 ek. földimogyoró (ha pörkölt-sózott, akkor nem kell plusz sót tenni bele)
3-4 ek. joghurt
1 ek. hársméz
csipetnyi só
3-4 bazsalikomlevél
1 narancs reszelt héja
1 gerezd fokhagymának a fele

A húst két sütőzacskóba szétosztottam, mindkettőhöz tettem adalékanyagmentes sültcsirke fűszersót, 2-2 fej pici vöröshagymát, kevés olívaolajat, egy kevés apróra vágott bazsalikomot és a felnőttekébe egy felkarikázott friss csilipaprikát. Bekötöttem a száját, jól meggyurmáztam, hogy mindenhová jusson az ízekből és 200 fokon pirosra sütöttem.
Ezalatt összekevertem a kroketthozzávalókat (a kecskesajtot és a trappistát belereszelem). Kétféleképpen próbáltam, először beleforgattam a kész rudacskákat házi zsemlemorzsába, aztán rájöttem, hogy teljesen felesleges, kiválóan megtartja a formáját és megsül anélkül is, sőt még finomabb. Tehát nem muszáj. Elég megformázni a masszát és olajon kisütni. Szintem semmi zsiradékot nem vett fel.
A mártogatós hozzávalóit egyszerűen összeturmixoltam a robotgéppel, utánkóstoltam és a mézet pl. utólag tettem bele, mert a velő édességét nem éreztem elég intenzívnek.


2 megjegyzés:

  1. Gratulálok az oldalhoz!

    Van számodra egy meglepim, amit a következő linkről átvehetsz:
    http://1.bp.blogspot.com/_05PdqCYZj-4/TU7zwx_1InI/AAAAAAAAAsw/-rW-syVxGqs/s1600/dij6.png

    A szabályok, amelyek hozzá tartoznak:
    -írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-blog képet, és másold be ezt az útmutatót
    -linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét
    -gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és értesítsd őket egy hozzászólásban a jelölésről (tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van).

    Köszönöm és a lehető legjobbakat, Góbé.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kedves vagy köszönöm szépen, és ez a cizellált változat eszméletlen csinos :))
    Viszont kívánok minden jót!!!

    VálaszTörlés