Oldalak

2011. február 13., vasárnap

Alternatív lasagne avagy a kiszáradófélben lévő rozskenyér egyik legjobb felhasználási módja :)





Két napja agyalok azon, hogy mit csináljak azzal a kis rozscipóval, amit véletlenül bent felejtettem a szekrényben és kissé kiszáradt a papírzacsiban. Azért tartott két napig, mert összhangba kellett hoznom azokkal a maradék alapanyagokkal, amik a hűtőszekrényben tobzódtak. Nem vagyok egy nagyvonalú maradék-kidobáló alkat. Törekszem arra, hogy mindent az utolsó morzsáig felhasználjunk vagy elfogyasszunk, de nem állítom, hogy ez mindig sikerül. Ezt kiküszöbölendő általában a bevásárlólistámat az alapján készítem el, hogy nagyjából összeállítom a heti menüt. Rossz hír: mindig változik :) Ezért néha maradnak első hallásra össze nem illő dolgok is. Most az alábbiak maradtak: 1 kis fej lilakáposzta, darálthús, kevés kecskesajt, 1 joghurt, 1 rozscipó, 2 kápia paprika és 2 kicsi cukkini. Előre szólok, hogy a végeredmény fantasztikus lett. Az elmúlt hetek főzésélményeinek csúcsa, egy hihetetlen ízletes egytálétel, mellé egy kis ötvözött salátával, ami szintén utolérhetetlenül finomra sikerült. Állati elégedetten ülök most itt a gép előtt. Az fiúk szinte kicsúsztak a székükből, mert nem bírtak felállni. Hát nem ez a lényeg?

Első olvasatra pepecselősnek tűnhet, de egyáltalán nem az, főleg ha a különböző hozzávalókat előkészítjük és átgondoljuk, hogy mit mi után érdemes csinálni.

hozzávalók:

A sütőtál méretétől függően annyi szelet héjától megfosztott kenyér, hogy két réteg kijöjjön belőle
(én egy 22 cm átmérőjű kerámia tálban sütöttem)
2 kápia megsütve, héjától megfosztva
2 cukkini vékonyra szeletelve és grillrácson megpirítva
500 g darált sertéshús
1 vöröshagyma
1 adag besamel mártás (nálam egy 2 ek. margarinon megpirított két púpos ek. liszt nagyjából 2,5 dl tejjel felfőzve, sózva, borsozva, szerecsendiózva
a tetejére sajt
só, bors, fahéj, szárított medvehagyma, kakukkfű

Azzal kezdtem, hogy felszeleteltem a kenyereket és levágtam a héjukat. Ezek azóta a radiátoron pihennek, ha kiszáradnak, akkor ledarálom és morzsaként fogom felhasználni. A paprikákat beolajoztam, sóztam, borsoztam és 20 perc alatt 250 fokos sütőben megpirítottam, lefedve állni hagytam, hogy könnyű legyen a héját lehúzni. A cukkinit felszeleteltem, sóztam, borsoztam és a grillserpenyőben percek alatt megpirítottam. A húst egy kis fej pirított vöröshagymára dobtam, szintén kevés só, bors, medvehagyma, kakukkfű és a legfontosabb 1 tk. fahéjat tettem bele. Amíg ez párolódott, addig lehúztam a megsült paprikák bőrét, kiszedtem a magokat és elkészítettem a besamelmártást. A rétegezéskor alulra került egy sor kenyér, arra a cukkini, a darált hús fele, a besamel fele, kenyér, sült paprika, a darált hús másik fele, a besamel másik fele és a tetejére megmaradt pár szelet kenyér és egy nagy adag reszelt sajt (én goudát használtam, de szerintem bármilyen más jól olvadó kemény sajjtal finom). A sütőben 20 perc alatt pirosra sütöttem.

A salátához a lilakáposztát megdinszteltem, de épp csak annyira, hogy ropogós maradjon. Olajon cukrot karamellizáltam, erre dobtam a káposztát, adtam hozzá fél deci száraz fehérbort,löttyntésnyi balzsamecetet, őrölt babérlevelet és sót. Amikor a bor ereje elillant le is vettem a tűzről. Még azon melegében hozzáadtam egy nagy csokor petrezselymet, egy joghurtot és a felkockázott kecskesajtot. Ez a saláta nem hidegen a legjobb. Az ízeinek a szobahőmérséklet teszi a legjobbat, úgyhogy én be sem tettem a hűtőbe, csak hagytam egy óráig együtt állni, mielőtt feltálaltam. Jó étvágyat a kipróbálóknak :))

2 megjegyzés:

  1. Le a kalappal a kreativitásod előtt! Már alig várom, hogy az OVCS-ban főzzél!:)))))

    VálaszTörlés