Oldalak

2010. december 16., csütörtök

Gesztenyés-szilvalekváros kalács


Ez a csoda is kevesebb, mint három napig tart. Még az egy napot sem éri meg. A reggeli kávé mellé simán el tudtam volna képzelni, erre azonban nem kerülhetett sor. A klasszikus kalácsreceptet dobtam fel igazán egyszerű módon. A kalács mindenféle ízesítés nélküli változatát is nagy csodálat övezi nálunk, lágy teavajjal és egy kis lekvárral vagy mézzel...de volt itthon egy kis biogesztenyepüré, ízesítetlen, natúr változatban, amit nem akartam elrontani szimpla cukor hozzáadásával, a melaszosnak pedig túlságosan karakteres íze van, elnyomná a gesztenye selymes, édeskés ízvilágát. Ezért aztán az elmaradhatatlan fehér rum (nem rumaroma!!!!) mellé belekanalaztam 3-4 ek. házi szilvalekvárt édesítésképpen. A kalácskészítés önmagában nem egy melós dolog, és én nagyon szeretem az ilyeneket, főleg vizsgaidőszakban. Egy hátránya van, meg kell várni amíg teljesen kihűl, ami az egyik legnehezebb momentuma az egésznek, lévén, hogy egy egyben sütött, magas, testes tésztáról van szó, ami viszonylag sokáig hűl. Tudom a "sokáig" egy igen határozatlan és relatív időmérték, de ez esetben minden perc számít. Tömegverekedésig még nem fajultunk, de ami késik nem múlik. A kalács egyértelműen vörös posztó.

 Az én alapreceptem a következő:

25 g élesztő
1+1 dl tej
60 g porcukor
500 g finomliszt
80 g vaj
20 g vaníliáscukor van 2 tk. vaníliaesszencia
1 csipet só
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja

a töltelékhez: 1 cs. ízesítetlen gesztenyepüré habosra keverve némi rummal és 3-4 ek. házi (gyömbéres-mentás) szilvalekvárral a mi esetünkben.

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom, a lisztet kelesztőtálba szitálom és a közepébe egy mélyedésbe beleteszem az élesztős tejet, hogy kovászt készítsek (kicsit az ujjammal összekeverem a liszttel. Ez 10 perc alatt el is készül. A vajat felolvasztom, hozzáadom a maradék 1 dl tejet, belekeverém a porcukrot, a vaníliát, a sót, a sárgákat és a citrom reszelt héját (citrom természetesen vagy bio, vagy pedig forró vízben kiáztatott és megsikált). Ezt a keveréket adom a kovászos liszthez és jól kidagasztom. 30-40 perc alatt kel a kétszeresére. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítem.
Amikor szépen megkelt, akkor lisztezett munkalapon hosszúkás, téglalap alakúra nyújtottam és az egész felületét megkentem a gesztenyés, lekváros krémmel és hosszában feltekertem. Egy kör alakú tűzálló tálat (jobb felső képen látszik) vastagon kivajaztam és a kész, megtöltött tésztát csiga formában beleigazítottam. A tetejét megkentem egy kis fehérjével és legalább 45-50 percig sütöttem, mire jó lett a tűpróbája. Rácson 25-30 percig hagytam hűlni.

2 megjegyzés:

  1. Már megint valami nagyot alkottál..nyami
    Szeretnék veled beszélni, valami elérhetőséget, plííííz! Dóri (RékaBenianyu)foldorikukacgmailpontcom :)

    VálaszTörlés
  2. A lányod is valami nagyot alkotott ma szánkózás közben, és búcsúzáskor egy olyan oscar díjas, hajhátradobós sziaszimont nyomott, hogy azt hittük elájulunk a röhögéstől. az a kéztartás, az a pillantás....mi lesz veletek...bahh :)) küldöm a számom :)

    VálaszTörlés