Oldalak

2010. december 1., szerda

Epres-pezsgőkrémes habcsók


A tegnap gnocchi dolgon úgy becsibészeltem magam, hogy elhatároztam, hogy sütök egy olyat is, ami semmiféle csalódást nem okoz. Sütöttem hát olyat, mindjárt kettőt. Az egyikből - nem árulom el, mert megér egy másik posztot - kimaradt 4 tojásfehérje. Véletlenül volt hozzá aszalt eprem és édes pezsgőm is...Már vagy ezerszer határoztam el, hogy remek kinézete ellenére sem fogom elkészíteni a macaron nevű csodát, hanem inkább behelyettesítem valami hasonlóval. Nekem az túl túl túl. Én nem kedvelem a túl túl túlokat. Szeretem viszont a szabálytalan, esetlen és esetleges dolgokat, főként az édességek terén. Jobban is járok sokkal, mintha a szabályosat szeretném, mert az én konyhámban elég magas a sütés ideje alatt egy négyzetméterre eső gyerekek száma, ami majdhogynem lehetetlenné teszi a tökéletességet. A finomságra azonban nincs hatással, (ha jól odafigyelek). Ráadásul remek ihletet is kaptam. Nem vagyok egy klasszikus zene rajongó, de azért előfordul, hogy a Klasszikra vagy a Bartókra téved a rádióm. Általában akkor szokott ez előfordulni, ha már nagyon zilált vagyok és valami harmónikus társasmagányra vágyom. Így volt ez ma délelőtt, és a hulló hó, a csendesen eljátszadozó gyermek, a sütiillat és a Mozart G-moll hegedűverseny valami olyan hangulatba hozott amit nagyon nehezen tudok csak megfogalmazni. Végtelen boldogságszerűséget éreztem.Egy pillanatnyi tökéletességet az én tökéletlen sütijeim mellett (persze simán lehe, hogy a rendszeresen kóstolgatott epres pezsgőkrém is hatással volt a hangulatomra :) A végeredmény az én remekbe szabott hangulatom mellett egy édes, mandulás, roppanós habcsók amit jól ellensúlyoz a gyümölcsös pezsgőíz. Látványnak is nagyon mutatós, szerintem lesz belőle a karácsonyi asztalon!

A recept:

4 tojásfehérje
1 ek. citromlé és a citrom reszelt héja
140 g porcukor
30 g étkezési keményítő
100 g darált mandula

a krémhez:

100 g aszalt földieper (amit egy éjszakára a pezsgőbe tettem, hogy megszívja magát)
2 dl édes pezsgő
2 tojás sárgája
3 ek. porcukor

A fehérjéket vízgőz felett keményre verem az összes hozzávalóval, kiskanállal sütőpapírra cseppentek belőlük és 140 fokos, fakanállal kitámasztott légkeveréses sütőben fél órát, majd a hőről lekapcsolt, de tovább légkevert sütőben még 3 órát szárítom.

A beáztatott, felpuhult földiepret a 2 deci pezsgővel turmixolom, aztán vízgőz felett a sárgákkal és a porcukorral krémesre keverem.

Összepárosítom a habcsóklapocskákat és megtöltöm a krémmel. Simán kiskanállal csináltam, mert a kisülés után a belsejükben lesz egy szép kis mélyedés, pont egy kanálnyi krémnek való :)

3 megjegyzés:

  1. az...még van belőle néhány...:) és egyet sem a fiúk ettek meg :)

    VálaszTörlés
  2. fúú, ez egybecseng :)) mi is a 7végén habcsókot gyártottunk, csak mi álkohol nélkülit :) szenzációs lehet ez a példány!

    VálaszTörlés