Oldalak

2010. december 13., hétfő

Mézes puszedli


Egy élmény volt ennek a sütinek a készítése, nem beszélve a fotózásáról :)) Annyira szép nem? vagy csak elfogult vagyok? Lehetséges. De miért ne lennék az, amikor ezzel a sütivel minden olyan egyszerű. Két perc alatt lehet összeállítani a tésztát, fél óra alatt szépen lehűlt ebben a metsző hidegben, kellő mennyiségű liszttel meghintve a deszkát, hihetetlen könnyen kezelhető tésztává válik, szinte szót fogad az ember minden mozdulatának, 10 perc alatt kisül és indulhat a csinosítás, amit megintcsak kifejezetten élvezetes dolog. Az illat amit áraszt és a látvány amit nyújt egyedülállóan hangulatossá teszi őt magát és a napot is melyen az ember nekifog elkészíteni. A gyerekeim minden alkalommal válogatnak belőle. Azt hiszik, hogy attól, hogy más-más ruhába öltöztettem őket, az ízük is különbözik és azon vitáznak, hogy kié a finomabb. Nem fogom felvilágosítani őket arról, hogy mindenkié tökugyanolyan:)) Az a tésztaadag, amivel dolgoztam, az nagyjából 2 tepsire való cca. 3-4 cm átmérőjű körre vagy szivecskére volt elég. Ki-ki döntse el maga, hogy a lakáson belüli népességszám és az édességimádat egyéb faktorainak figyelembevételével mennyit készít el belőle, nálunk kevésnek bizonyult. Hogy mihez képest kevés? Fura dolog ez, mert az ember azért süt a családjának, mert tudja, hogy szeretik és hihetetlen jó érzés a látvány, ahogy falják a végeredményt, de egy pillanatnyi csalódottság is, hogy basszus ennyi volt? Ezért pingáltam annyit a tetejét?:))

Hozzávalók:

40 dkg jó minőségű hárs vagy akácméz
50 dkg finomliszt
1 púpozott ek. szódabikarbóna
12 dkg lágy teavaj
1 tojás
1 ek. őrölt gyömbér
1 ek. őrült szegfűszeg
és a rámenősebbek tehetnek bele fél tk. csiliport is :) én ezt most kihagytam de az eredeti receptben, amit egy kifejezetten mézeskalácsokkal foglalkozó könyvben találtam, ott figyel a hozzávalók között.

A mézet a lágy vajjal gyönyörű habosra lehet keverni. Csodás látvány. Utána hozzáadtam a tojást. A kimért liszthez hozzáadtam a szódabikarbónát és a fűszereket. Játszottam a gondolattal, hogy legyen-e inkább csokis, akkor azt csináltam volna, hogy a méznek csak a háromnegyedét használtam volna fel és a többit olvasztott étcsokival pótoltam volna, vagy a lisztbe dobtam volna 2 ek. holland kakaót de én most a klasszikus változatot készítettem. Dagasztóspirálra váltottam és a fűszeres lisztet kanalanként hozzáadtam a mézes masszához. Fél órára kitettem a hidegbe, és 180 fokra előmelegítettem a sütőt. Jól belisztezett deszkán olyan 8mm-1cm vastagra nyújtottam és kiszaggattam a köröket és a szíveket. Azt gondolom ez illik hozzá a legjobban. A vastagsága miatt nem bír el túlságosan cizellált formákat. Egy puszedlinek ducinak kell lennie. Már a neve is duci. Szóval 180 fokon 10 percig sültek, kicsit hűltek és megkapták a fellépőruhát :))

3 megjegyzés:

  1. Csodaszépek és a tortád is díjnyertesre sikerült. Na, mars vissza tanulni!!! :D

    VálaszTörlés
  2. nembiroooooooooooooooook, főleg mióta ezeket megcsináltam :) annyira élvezetes volt elkészíteni meg nem utolsósorban bezabálni, hogy minden pillanatban csak sütnék még még még :))

    VálaszTörlés
  3. én a zabálás részétől félek, úgyhogy csak mérsékelten gyártom az édes bűnbeeséseket.

    VálaszTörlés