Oldalak

2011. március 10., csütörtök

Szedres-almás süti by Nigella


Rendületlenül próbálkozom azzal, hogy bebizonyítsam magamnak, megérte a Nigella szakácskönyvekért ennyi pénzt adni. Egynéhány dolgot elkészítettem már belőle és...khm...hogy őszinte legyek (nameg finom és nőies is egyben, mint ő maga) nem teljesen az lett a végeredmény ami a képeken vagy éppen a filmekben. Pedig vizuálisan isteni és inspiratív is egyben. Szeretem azt a fotózási stílust, ahogy az ő könyvében látható képek készülnek, egészen közeli, az ember fogalmat alkothat magában arról, hogy a recept hogy is néz ki valójában. Ma először fordult elő, hogy pontosan megegyezett az elképzelt és a megvalósult verzió. Ez a Nigella Falatozója könyvben szedres-almás kuchen néven fut. Egy totál egyszerű, kicsit fahéjas kelt tészta alap, amire gyümölcsöket, reszelt citromhéjat és mandulás morzsát tesz. Mivel volt itthon mindkét gyümölcs, így én nem variáltam, hanem pontosan a leírtak szerint készítettem. Nagyon finom. Tökéletes második fogás lett egy póréhagymakrémleves után. Ráadásul, ha a tésztát már este begyúrjuk, akkor másnap csak rá kell pakolni a dolgokat és fél óra alatt kisütni. Pont ugyanennyi idő alatt készül el nagyjából egy jó krémleves is, tehát gyakorlatilag az ebédkészítés idejét erre a fél órára lehet redukálni. És nekem most nagy szükségem lesz az időre, mert új fényképezőgépem társaságában kívánom múlatni az időt :))

A recept:

a kelt tésztához:

400 g finomliszt
fél tk. só
50 g porcukor
fél csomag élesztő
2 tojás
fél tk. vaníliaesszencia
fél citrom reszelt héja
fél tk. őrölt fahéj
1 és negyed dl langyos tej
50 g lágy vaj

a tetejére:

1 tojás egy kevés tejszínnel és egy csipet fahéjjal
2 alma kockázva
375 g szeder
fél citrom héja

a morzsához:

50 g liszt
25 g darált mandula
fél tk. őrölt fahéj
50 g hideg kockázott vaj
2 ek. porcukor
2 ek. barnacukor
25 g szeletelt mandula

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát gyúrunk. A szárazakat összekevertem, és hozzáadtam a tojást és a tejben felfuttatott élesztőt. Egy éjszakát kelt hideg helyen. Másnap egy tepsibe nyújtottam kézzel. Az almát felkockáztam és összekevertem a szederrel. A tészta tetejét megkentem a tojásos-tejszínes krémmel, rápakolom a gyümölcsöt. A morzsához való hozzávalókat összemorzsolom a hideg vajjal és megszórom a gyümölcs tetejét. 200 fokon kezdem a sütést, 10 percig, aztán leveszem 180 fokra és ott 20 percig sül. Hidegen is finom, de akkor frissiben verhetetlen. Én kihűlt állapotában is rámelegítek kicsit a mikróban és megszórom egy kevés porcukorral. Vaníliafagyival sem lehet rossz...

5 megjegyzés:

  1. És nagyon finom, ezt bizton állítom, volt szerencsém megkóstolni. :)))

    Most inkognitóban jelentkeztem. :)

    VálaszTörlés
  2. na, tök jó, hogy ezt írtad, figyel ugyanis a frigóban 1 adag piros bogyó, és ebből akartam volna vmi sütit holnapra a torkosoknak sütni :)) külön tetszik, hogy krémes a gyümi alatt! Biztosan nagyon finom lesz, nyami :)

    VálaszTörlés
  3. Früh, nem kifejezetten krémes, inkább csak ad a tésztának egy kis lágyságot a gyümölcs levével összesülve! előre is (vagy már utólag?) egészségetekre:)

    VálaszTörlés
  4. kicsit több trutyit tettem a gyümik alá, még megspékeltem 1 kis joghurttal, és annyira finom lett, hogy Ádám majdnem felfalta magát a krémet idő előtt, de szerencsére meg tudtam menteni. És jelentem a szállítást is bírja, vittük magunkkal kirándulni :)

    VálaszTörlés
  5. és mégvalami: bazisokáig eláll!! persze szerintem ez csak az eredeti változatra igaz, a te krémesed lehet, hogy nem lenne időtálló, de ahogy olvasom nem is volt sok ideje :))

    VálaszTörlés