Oldalak

2011. március 28., hétfő

Mokkás muffin







Tudom, nehéz elhinni, de szoktam azért rendes ételeket is főzni, sósakat, ebédnekvalókat :)) Ma például isteni gyerekpizzát csináltam túrós alaptésztával, eszméletlen jó állagú lett, de kiderült, hogy a kápiának árult paprika feltét úgy éget mint a tűz (ergo nem kápia volt ) :)) úgyhogy szegény Lázár ma virslit ebédelt én meg ettem a neki készített, brutálisan finom és brutálisan csípős pizzát :) A mokkás muffinról sem én tehetek, hanem az a minimuffin forma, amire tegnap tettem szert. Igaz, hogy kismotorért indultam, de egy sütőformával tértem haza. Motorozni csak viszonylag nehezen lehet rajta, de valamiféle kárpótlás azért mégiscsak kijön majd belőle. Habkönnyű, nem túl édes, igazi, tökéletes kávékorcsolya. Én ugyan az ominózus fehércsokis-rumos-narancsos ganache nélkül fogyasztom, de a fiúknak azzal jobban ízlik. Felbontottam hozzá a nővéremtől kapott, nagyon jó minőségű kakaóport is, dorbézoltam na. Személy szerint nekem sokkal jobban tetszik ez a kicsi változat, mert felnőttként pont egy falatnyi, gyerekként pedig pont egy sütinyi. A klasszik muffinméretet a sósakhoz szoktam használni. Most nagy hirtelen nem számoltam meg, hogy a kicsi forma összesen hány darab elkészítésére elegendő, de a megadott mennyiség pont elég volt ahhoz és még egy szilikonos, 6 darabos szív forma megtöltéséhez, tehát elég masszív mennyiség. Ami ezesetben kárpótolhatja a motorost, vagy ha őt nem, engem mindenképpen a motornélküliségből fakadó anomáliák miatt :))

hozzávalók:

20 dkg finomliszt
10 dkg őrölt mandula
5 dkg durvára vágott dió
2 tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. fahéj
1 ek. cukrozatlan kakaópor
5 dkg apróra vágott csoki vagy csokipasztilla
12,5 dkg puha vaj
1,25 dl hideg feketekávé
1,25 dl tejföl, joghurt vagy kefír
1 tojás

Sütőt 180 fokra előmelegítettem, és mivel nem volt akkor még kisméretű muffinpapírom, ezért csak kizsíroztam a formákat.
A száraz hozzávalókat összekevertem a dióval együtt, aztán a nedveseket úgy, hogy a tojás-cukor kombóval kezdtem, és amikor az szép habos volt, akkor ment bele minden más. A kétféle matériát is összedobtam, porcióztam és huss be a sütőbe úgy 20 percre.

8 megjegyzés:

  1. Ó, de tetszik, nagyon szeretem a kávés dolgokat! Le is mentettem, jól jön majd reggelinek, köszi!

    VálaszTörlés
  2. szia,
    ezer éve hajtok ilyen kicsi méretű muffin formát, hol lehet beszerezni?
    és ezúton is gratulálok a blogodhoz, szeretem olvasni és kipróbálni a sok finomságot! :-)
    N.

    VálaszTörlés
  3. De szépek, és a fotóid is gyönyörűek! J0n a kipróbálás, mert imádom a muffinokat.

    VálaszTörlés
  4. Eri, Kati, isteni egy kávéval...:)) szó ami szó, én már sütöttem egy második adagot :) nekem amúgy a muffinokkal vannak előítéleteim, kevés jól sikerült, másnapra is rugalmas, nem fullasztó recepttel találkoztam eddig...ezek a picikék nagyon könnyedek, és nem is émelyítően édeskések, szóval nekem pont, de pont a szám íze szerintiek!

    ...és kedves Névtelen :) kérlek hagy hívjalak másképp :)) egyébként a Cora-ban tudtam venni, én sem láttam eddig szinte sehol :) és köszönöm a kedves szavakat is, jólesnek a kávé és a muffinkák mellé :))

    VálaszTörlés
  5. szia,
    nagyon köszönöm a vásárlási tanácsot is!
    és bocsi a névtelenségért, megszokásból csak egy N.-t írtam :o)
    szép tavaszt!
    Nojés

    VálaszTörlés
  6. Kedves Nojés,
    mini muffinformát a kikában is találsz, nekem ott sikerült vennem (Lehel útiban) hosszas keresgélés után.

    Igorka, Neked pedig gratula a bloghoz, rendszeresen olvasom és már meg is süttöttem a gyömbéres-csokis kekszedet, finom lett!

    most már csak azt mondjátok meg, hogy mini muffinformához hol lehet papírkosárkákat lőni, mert azt még sehol nem találam. vagy ne akarjak ilyet, vajazzak-lisztezzek?

    köszi előre is,
    zsófi

    VálaszTörlés
  7. Szia Zsófi, üdv nálam és egészségede :)
    minimuffinpapírt én most a budaőris tescoban vettem, de ott sincsen mindig, úgyhogy be is tankolam belőle...én nem szeretem a vajazás-lisztezést annyira, mert utálom kézzel kapirgálni belőle, a mosogatógép bennehagyja a felét, mert lehetetlen jól betenni ezt a formát, legalábbis az enyémbe.

    Kedves Nojés, köszönöm, hogy felfedted az incognitódat, annyira gáz névtelennek szólítani valakit :))

    VálaszTörlés
  8. Szia Igorka,
    köszi a választ, akkor majd nézem tescoban. én is utálom a vajazás-lisztezést hasonló okokból, mint Te:)
    üdv,
    zsófi

    VálaszTörlés