Oldalak

2011. március 26., szombat

Mennyország


Kinek a pap, kinek a papné, és még kettőjüknek is más a mennyország. Tegnap a CBA kellős közepén, a húsvéticsokis gondola előtt Ábel felordított: Mami, de hiszen ez a mennyország!!!! Az orbitális röhögés közben azért elgondolkodtam, hogy a gyerek miből mire asszociál, de rá kellett jönnöm, hogy nem az e témában feltett kérdéseikre adott válaszom az oka, hanem a Jégkorszak 2 (vagyéppen 3). Nahát nekem ma más volt a mennyország. Délelőtt az, hogy nem nekem kellett főzni, hanem egy komplett kacsa várt ránk omlósra és ropogósra pirítva a tesóméknál. Délután pedig az, hogy egy nyugodt 2-3 órán keresztül foglalkozhattam a kertben bármivel. Az első negyed órában általában rendesen zavarban vagyok, jobbra-balra cikázó gondolataimat kergetem, és felesleges dolgokat csinálok. Mindezt azért, mert nem vagyok hozzászokva ahhoz, hogy tengernyi időm van mindenre, én a dolgokat a pillanat tört része alatt végzem el az esetek többségében. De aztán belejövök. Összeáll a kép, hogy minek mi után kell következni, hogy a lehető legtöbb dolgot meg tudjam csinálni. Mivel vasárnaptól jövő hét szerdáig lehűlést és esőt jeleznek, elég sok dologgal szerettem volna végezni. Még a múlt héten kibányásztam a komposztálóból a szép érett földet és 1:1 arányban összekevertem homokkal, általános virágfölddel és komposztált, gyári szarvasmarhatrágyával. Ezeket el is kezdtem bedolgozni az ősszel felásatott, és a tél által jól megdolgozott, porhanyós földbe és most volt időm befejezni. Ehhez egy olyan, gereblye-szerű eszközt használok, ami valójában csak abban különbözik tőle, hogy lapos és hegyes fogai a gyep szellőztetésére lettek kitalálva, de én ezt általában a gaz kigereblyézésére és a komposzt begereblyézésére használom.

Eper

Mivel az eper nem fagyérzékeny és iszonyúan szereti a frissen trágyázott földet, ők kerültek először a helyükre. Vettem új töveket is és ástam ki régieket is. Körülbelül 20 cm mélyen ások egy lyukat, dobok bele egy marék marhatrágyát, rá egy marék földet, hogy a gyökér ne érintkezzen közvetlenül a trágyával és mehet rá a növény. Idén nem szeretnék több epertövet, ezért a növények köré szalmát vagy száraz mulcsot fogok tenni, mert így a hajtások nem tudnak legyökerezni és a gaz sem nő ki, mert nem kap napfényt. (az eper legjobb szomszédjai a vöröshagyma, a fokhagyma, a metélőhagyma, a saláta és a paraj)

Vöröshagyma

A hagymáknak sem kegyelmeztem. 3 sorban dugtam el őket, úgy, hogy nem ások nekik még egy kicsi árkot sem, csak kifeszítek egy kötelet, hogy egyenes legyen a sor és épphogycsak benyomom a földbe, úgy, hogy a teteje kint maradjon. Tapasztalatom szerint így kevesebb esély van arra, hogy megrohadjon és gyorsabban is növekszik. Egy sornyi helyet hagytam mellette azért, mert oda sárgarépát szánok. Egyszerű okai vannak, ez az egyik legklasszikusabb vegyes kultúra. Nagyon szeretik egymást, társaságuk segítni növekedésüket, megakadályozza az őket károsító legyek, kártevők megjelenését és nem utolsósorban a hagyma sora tudatja velem, hogy a lassan növő sárgarépa hol tartózkodik.

Korai fejes saláta

Nehéz elképzelnem tavasziasabb dolgot, mint a friss, ropogós fejes saláta. Én imádom. A retekkel, amivel nagyjából egy időben szoktak megérni, hihetetlen finom, és a tél utáni szinte első vitaminbomba. A magját egy sorba ültettem el, mert 3 hetente fogok belőle új sort ültetni, nehogy felhasználás előtt magba menjen.

A padlizsánt, a cukkinit és a kétféle sütőtököt (óriás nagydobosit és sárga klasszikot) az eprek ültetőtáljába ültettem és behoztam, itt darvadoznak az ablakban. Mindegyikből 6-6 tövet ültettem el. Őket legkorábban akkor lehet kiültetni, amikor már masszívan 15-20 fok körül marad a hőmérséklet, vagy ha ettől hamarabb ki kell, hogy kerüljenek, mert bent mondjuk túl hamar fejlődtek, akkor éjszakára mindenképpen átlátszó fóliatakarást igényelnek. Én még a tövek köré mulcsot is szoktam tenni, mert annak nedvessége és bomlása szintén kevés meleggel táplálja őket addig, amíg eltűnnek a talajmenti fagyok.

Minden ágyás elején és végén körömvirág és bársonyvirág lezárások lesznek, amik szintén elősegítik kártevők távoltartását, tehát holnap azok magjai is ültetésre kerülnek, ládában, általános virágföldbe, hogy mire csatasorba kell állítanom őket, addigra szép nagyok legyenek.

Idén még a cukkini-cékla, mángold-kapor-metélőhagyma, bokorbab-vöröskáposzta, paradicsom-zeller kultúrákat fogom előirányozni. A tököknek annyi dolguk lesz, hogy a komposztáló tetején elvegetáljanak. Tavaly véletlenül odakerült egy tök magja és valami hihetetlen szép növény és termés lett belőle. Így őket mind annak a környékére fogom ültetni.

Remélem, hogy némi segítséget nyújtok ezzel a hozzám hasonlóan perverz hobbi kertészeknek :)))

4 megjegyzés:

  1. Ma én is megmozgattam az izmaimat. Anyukám teljesen beparázott, hogy jön az eső, és el kellett rakni a krumplit. Hát mit ne mondjak, jó kis torna volt.... Kb. 15 éve nem voltam résztvevő krumplirakásnál, de most segítek Anyukámnak, mert műtötték és egyedül nem bírja a munkát. Aztán dugdostam én is egy sor hagymát. Miután haza jöttem, némi konyhai tevékenység után, kimentem az udvarra és birizgáltam egy kicsit a 1,5 nméteres fűszerkerten. Próbáltam átforgatni a komposztot, de annyira rossz kondiban vagyok, hogy alig-alig haladtam valamire. Másfél vödörnyit azért elkevertem egy újonnan kialakított virágsziget földjével. Én a négy napos ünnepen vetettem el ezt-azt, a jégsaláta sorja már látszik, illetve a tépősalátáé is, csak ők kisebbek. Nekem nagyon pici konyhakertem van, úgyhogy mindenből csak kis adagot tudok vetni. Vár még a cékla és a spenót, hogy a földbe kerüljenek. Ja és az uborka. Képzeld, éppen azon filóztam, hogy a cukkinit a komposzt tetejére kellene vetni, mert egy régi Csodakertben láttam, hogy mennyire szereti, ha alulról meleget kap, márpedig a komposzt fűt rendesen.
    Igorka, neked mekkora kerted van?

    VálaszTörlés
  2. Szia Thrini :)) nekem úgy 1075 nm áll rendelkezésre, de értelemszerűen csak úgy 60-70 nm-t szoktam beültetni. Az a baj, hogy ha elkap a gépszíj akkor nincs megállás :) A kondim is megvan hozzá, mióta rovom a köröket, úgyhogy nincs visszaút, menthetetlenül elkezdődött a lakás lezüllése a kert felragyogása árán :))

    VálaszTörlés
  3. Nekünk kb. 1000 nm-es a teljes telkünk, de csak 30 nm-nyit hagytunk meg veteményesnek. A többi fűvel van bevetve, illetve növények és maga a ház van rajta. Egyébként nekem éppen ennyi fér bele az időmbe, sokszor még ez is sok. És ahogy mondod, ha beindul a kerti szezon, akkor a lakás állapota azonnal válságossá válik. :) Néha úgy érzem, hogy jó lenne nagyobb terület, mert mindig annyi mindent vetnék, de végül belátom, hogy ennyivel elbírok, férjek a bőrömbe.

    VálaszTörlés
  4. hajhaj, úgy látom beindultál :))) izgatottan várom a fejleményeket!!

    VálaszTörlés