Oldalak

2011. március 19., szombat

Egy kis Itália :)





Egy recept egyszerűsége nem mérhető pusztán az elkészítés könnyedségében.  Nem mindegy ugyanis, hogy a végeredményt kizárólag a kanapéba süppedve, csendes magányunkban lehet elfogyasztani, vagy bármikor prezentálható egy vendégvárás terített asztalára. Na, hát ez a kis tortácska pont ilyen. Végtelenül egyszerű, amivel gondolom nem mondok nagy újdonságot, de ebbe a kuglófformába öntve, azzal a rózsaszín kis furfanggal a tetején, amit mindjárt elmesélek, szerintem hihetetlen látványos és nem utolsósorban a mellé tálalt aszalt barackos krémmel és mentás tejszínhabbal verhetetlen. Ma vendégeket várok és egy csapásra 10 legyet ütök. Ráadásul a 10 légy közül kettőnek a közelmúltban egyszerre volt a 6. születésnapja. A másik 6 éves legyecske az én 6 évesem tejtesója volt :)) A menüt nem vittem túlzásba több okból sem. Egyrészt, mert biztonsági kajával is készülök arra az esetre, ha a kisebbek nem hajlandóak az én nem mindennapi pizza quattromból enni, amin szardellától a rukkoláig, a cukkinitől a parmezánig és a pancetta-ig mindenféle lesz, akkor ők kapnak egy klasszikus húslevest. Másrészt meg, mert ez a pizza önmagában is annyira laktató, ízletes és méretes, hogy teljesen felesleges mellé a salátán kívül bármit tálalni. De térjünk vissza a desszertre, amiben az egyetlen csavar az a kis lehelletnyi rózsaszín a tetején. A dolog nagyon egyszerű. A kókuszosságát úgy kapta, hogy a tejmennyiségből 2 decit kókusztejjel pótoltam. Így összesen 500 ml habtejszínt, 200 ml kókusztejet melegítettem fel 150 ml 3,5%-os tejjel, tehát mondhatni, hogy nem apróztam el a kalóriát :)) ebbe került 85 g cukor, 1 rúd vanília kikapart belseje és 11 g színtelen tortazselé, miután levettem a tűzről. A legutolsó pillanatban azonban hozzákevertem egy evőkanállal a piros tortazseléből és gyorsan a formába öntöttem. Így a piros színű nem olvadt fel, hanem lesüllyedt a kuglófforma aljába és megfordítva így egy kis hajnalpír lett a tetején:))
A pizzatészta a Jamie-féle 1 kg liszt, 650 ml langyos víz, 4 ek. olívaolaj, 2 zacsi porélesztő, 1 tk. só, 1 tk. barnacukor. Egy éjszakát kelt. Gyönyörű lett, szinte alig mertem hozzányúlni, oly tökéletes volt :))
A feltétek:

1. házi paradicsomszósz, paradicsom, bazsalikom, mozzarella - a klasszikus
2. rukkola, olajbogyó, szardella, vöröshagyma
3. házi paradicsomszósz, hajszálvékonyra szelt cukkini, pancetta, só, bors
4. baconszalonna, vöröshagyma, rukkola, nagy mennyiségű reszelt parmezán

Egy nagy tepsibe nyújtottam, maradék tésztából elválasztó csíkokat készítettem, és megtöltöttem, pirulásig sütöttem 200 fokon. Bátran állíthatom: eszméletlen lett!!

4 megjegyzés:

  1. A képek magukért beszélnek. :))

    VálaszTörlés
  2. A kaja szuper, a képek pedig csodaszépek:-)

    VálaszTörlés
  3. Szépséges látvány! Nem akarnál esetleg éttermet nyitni? :)
    Kukk majd be hozzám meglepiért!

    VálaszTörlés
  4. köszönöm, édesek vagytok:)

    Pixie, éttermet nem, de egy kis, meghitt hangulatú, könyvolvasós, kávézgatós cukrászdát mindenképpen, viszont akkor tortarendelést csak a te kontódra veszek fel :))

    VálaszTörlés