Oldalak

2011. április 7., csütörtök

Online Vacsoracsata 1. forduló, döntő :)))

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem izgulok :) Mélyen tisztelt versenytársak, Nelli, Mézeskalács, Patrícia és Ottis, és persze nem utolsósorban kedves főszervező kisasszony, Autumn, nameg mindenki aki betér ide erre a könnyű, nyári hangulatú vacsorára, ezennel jó étvágyat kívánok! Bocs, de most sörpad helyett fatönksámlira tudlak ültetni titeket, közvetlen a jéggel töltött sörösvödör és a bódítóan fűszeres illatokat árasztó grillsütő mellé. Késre, villára egyáltalán nem lesz szükség, helyette citromleves vizestálkákat találtok a tálalóasztalon. Hogy miért? Mert most szó szerint zabáááááááááááááálni fogunk :))) Lehet, hogy még az őskorból ragadtam itt, vagy van valami viking felmenőm, esetleg Néró császár udvarában lehetnek génlábnyomaim, de én imádok kézzel enni. Persze a húsleveset nem, de ha grill, akkor nekem kézzel tépett friss kenyér és a szaftos ujjak nyalogatása az alap. Ezért ezúton elnézést is kérek :))
A vacsora tehát: fűszeres, diós, aszatlbarackos kebab chapatival, zöldsalátával, csilivel és lilahagymával utána pedig egy lágy, gyümölcsös almazselé tejszínhabbal és mandularopogóssal.
Újfent célom volt, hogy ne kelljen az egész napot a sütő vagy éppen a grill előtt töltenem, ámde magas fokon elégüljenek ki (már elnézést:)) kedves vendégeim, már ami az ízeket és a látványt illeti :)) Lássuk tehát a kebabot.


Hozzávalók:

500 g darált bárányhús (természetesen ennek hiányában a preferált húsfélék bármelyikéből elkészíthető, de én azért a helyetekben nem hagynám ki bárányból sem mert összehasonlíthatatlan)
1 marék pirított, kissé felaprított dió
5-6 szem apróra vágott aszalt barack
1 ek. őrölt koriander
2-3 ek. frissen letépkedett kakukkfű
fél ek. őrölt római kömény
1 citrom héja belereszelve
só, bors

1 doboz joghurt

1 egész fej lilahagyma, sózva, borsozva, citromlével leöntve

1 csokor menta

választott salátafélék, szép ha többféle szín és forma is van benne, lila lollo rosso vagy radicchio, nameg a klasszikus zöldek, de én ebbe fejes vagy jégsalátát nem használnék.

A chapatihoz:

250 g teljes kiőrlésű liszt (én búzalisztet használtam)
1,5 dl víz
pici só

A chapatihoz a hozzávalókat begyúrtam és hűtőben fél órát állni hagytam. Körülbelül 6-7 kis golyót formáztam belőle, kinyújtottam (cca. 2 mm) és forró palacsintasütőben kisütöttem. Nem kell bele olaj. Sőt tilos. Szárazon kell sütni, és amikor elkezd megemelkedni egy pár pillanatig hagyom, majd megfordítom. Nagyjából 1-1 percig kell sütni mindkét oldalát.


A hús hozzávalóit (lsd. fent mindent amit a joghurtig írtam) robotgépben összedolgoztam, pálcikára tűztem és forró grillserpenyőben szintén zsíradék nélkül kisütöttem. Akkor finom, ha tényleg ropogósra van sütve kívülről, belül pedig teljesen átsült de még lágy, nincs kiszáradva. Ehhez forró serpenyő és rendszeres forgatás szükségeltetik.

A lilahagymát nagyon vékony szeletekre vágtam és sózva, borsozva, citromlevezve állni hagytam. Még ezután felkaszaboltam egy csilipaprikát is, mert nekem a kézzel evésen kívül a másik kitételem, hogy csípjen mint az atom.

A különböző salátákat összekevertem a mentával, só, bors, kevés olívaolaj, citromlé, római kömény. Slussz.

A még meleg (sütés után a sütőben tárolt) chapatik tetejére megy a saláta, rá egy nagy kanál joghurt, rá a hús, a lilahagyma és a chili. Ha valaki nem lakott jól, csomagoltam az útra :))


A desszertben az egyedüli, kicsit időigényesebb feladat a mandularopogós elkészítése, de úgy gondolom ennyi azért belefér :)

Hozzávalók:

Fél kiló savanykás, ropogós, keményebb alma meghámozva és felkockázva
Annyi 100%-os almalé, amennyi a lábasban ellepi (tehát ez lábasfüggő)
10 dkg nádcukor
1 citrom héja és leve
1 csipet sáfrányos szeklice kirárólag a színe miatt
1 zacskó tortazselé, vagy a mennyiségtől függően bármilyen más zseltatinféle. (én a lapot kevésbé szeretem)
2,5 dl tejszín

Ez a mennyiség nagyjából 6-7 muffinméretű tortácskát jelent, tehát több vendég vagy nagyobb étvágy esetén érdemes duplázni a zselé mennyiségét :))

A mandularopogóshoz:

15 dkg mandulaliszt (szeletelt mandula finomra őrölve és átszitálva)
7 dkg szobahőmérsékletű vaj
fél tk. szódabikarbóna
6 dkg nádcukor
1 tojás (nekem most csak sárgája volt a hűtőben feleslegben, úgyhogy az ment bele)

A hozzávalókat a klasszikus módon kikeverem (vaj-cukor-tojás) aztán mehet bele minden más, hűtőben 1 órát pihen, aztán két ív sütőpapír között kinyújtottam, kisütöttem, (180 fokon cirka 8-10 perc, de az illatból rögves tudni lehet, hogy kész) és amikor kihűlt, merthogy muszáj hűlni hagyni, különben szétesik, akkor összetörtem a lapot.

Az almazseléhez az almát megfőztem a fűszeres almalében. Én a fahéjat kihagynám, ne legyen annyira klasszikus párosítás, meg az nekem olyan télies hangulatú. Ha kész, összeturmixolom, mehet bele egy tasak tortazselé, muffinformába adagolom és hűtő.
A lehűlt, akkor késsel kicsit körbevágom, kifordítom, mehet rá a szándékosan cukor nélküli, felvert tejszínhab és a mandulás nasi. A zselé frissessége, a tejszínhab selymessége és a mandulás nass ropogóssága és édessége fenséges párosítás...

Remélem a bendő tele lett, köszönöm, hogy vendégül láthattalak titeket :))

Örömömre szolgált ez a játék tényleg, óriási ötlet volt, gratulálok versenytársaimnak és sok sikert kívánok a további indulóknak!!!!! :)))

ps: mondanom sem kell, hogy szavazni a Kutya és konyha blog oldalán, érvényes profillal, a név bemondásával lehet :))

14 megjegyzés:

  1. Hűűűha, ez valami nagyon finom, és nagyon hangulatos menü! Kár hogy csak virtuális! :)

    VálaszTörlés
  2. Hűűű, azannnnya! Teljesen kész vagyok!!! Jobban már le sem tudtál volna nyűgözni!:)))

    VálaszTörlés
  3. Hát én ebbe nagyon benne vagyok! :))))

    VálaszTörlés
  4. Ejha, micsoda fogások! Az a kebab! Csak szerezzek én bárányt....!:)

    VálaszTörlés
  5. fúúúú Dorka, ez azért szemtelenség... ilyet tenni velem, és még csak az illatát sem érezhetem.. :((( melyik szerencsés férfiúegyed volt a tesztalanyod?

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm :))
    Früh, most ették meg az úszás után, nem mondom, hamar elfogyott, úgyhogy a következő etapban 1 kg húsból fogom elkészíteni :)) eszméletlen jó....

    VálaszTörlés
  7. Naggyon finom lehetett, én Rád szavaztam!:)

    VálaszTörlés
  8. Azta mindenit!Nem biztos, hogy végig tudnám enni!:-)Csodás menü!Gratula!

    VálaszTörlés
  9. Örményországban ettem valami hasonló alapokon készült dolgot, mint a fenti bárány, de ott leegyszerűsítették az összetevőket húsra és szinte azonos mennyiségű petrezselyemre. S kb. félig sütötték meg. Erős volt :) Ez itt viszont letaglózó :) már csak bárányt kell hozzá találni, azért abból az igazi.

    VálaszTörlés
  10. kösz Beastie :) ez a kebab amolyan férfiasan tökéletes, úgyhogy mindenképp állj neki :) egyértelműen bárányhúsból a legízletesebb!!!

    VálaszTörlés
  11. Kedves Igorka!
    Le vagyok nyűgözve. A képek tökéletesek. Érzem az illatokat és az ízeket.
    Ottis vagy Igorka, Ottis vagy Igorka???
    Végül Ottisra szavaztam, mert ő 3 fogást készített.
    De meg kellett írnom, hogy a Te ételeid is tökéletesek és ínycsiklandóak.
    Köszönöm, hogy ennyi fejtörést okoztatok. :))

    VálaszTörlés
  12. Mónika, nincs szükség semmiféle magyarázatra :) ne a fogások mennyisége döntsön, hanem a szíved :) én nem haragszom meg :) megsúgom önző módon nekem a saját menüm áll a szívemhez legközelebb, de rögtön utána ott van Ottisé :) úgyhogy jól szavaztál, én is rá voksoltam :)

    VálaszTörlés