Oldalak

2011. április 26., kedd

Húsvéti afterparty calzone


Ezt a fotót konkrétan kajálás közben voltam kénytelen elkészíteni, ezért kicsit összecsapott :) márpedig azért, mert felrémlett a lehetősége annak, hogy mind egy szálig elfogy, mire lefotózhatnám, és nem tévedtem. Isteni lett. A maradékfelhasználás bestof formája, még akkor is, ha mostanra már csömörötök lenne a sonka-tojás-kalács-újhagyma kombótól. Egy tvpaprikás műsorban láttam hasonlót, mint tradicionális olasz húsvéti pizza, de természetesen nem a maradék sonkát használták fel hozzá, hanem bivalymozzarellát, meg prosciuttot meg egy másik olasz szalámifajtát és tojást. Jól nézett ki na, de én most ezért nem csináltam egy külön bevásárlókörutat. Mondhatni lebutítottam kicsit :) Tulajdonképpen 4en ettük meg egy ültő helyünkben, pedig 1 kg lisztből gyúrtam be a pizzatésztát hozzá :) Friss salátával, retekkel és hagymával ebédre és vacsorára is kitűnő szerintem, mi lehúztunk még hozzá egy jóféle száraz vörösbort is :)


A tésztához:

1 kg liszt átszitálva
2 db 7g-os élesztő
2 ek. olívaolaj
1 ek. barnacukor
1 ek. tengeri só és 1 tk. római kömény mozsárban összetörve
650 ml víz

a töltelékhez:

maradék, zsíros részeitől megszabadított sonka
5 tojás
újhagyma
sajt

Ezt dagasztás után legalább 3 órát hagytam kelni és közben többször is elszaladt a tálból, úgyhogy átgyúrtam párszor.
Amikor megkelt, akkor cca. 50 cm átmérőjűre nyújtottam és az egyik oldalába beletettem a sonka színhúsát (a nagyon zsíros részeket leszedtem...és megettem :)) egy rétegben, rá 4 szál felkarikázott újhagymát, rá 5 főtt, karikázott tojást, a tetejére reszelt sajtot, a tészta másik felét ráhajtottam, így egy félhold formát kaptam, a széleket összesodorgattam, hogy ne jöjjenek szét, a tetejét késsel pár helyen kilyukasztottam és 180 fokos előmelegített sütőben addig sütöttem, míg szépen meg nem pirult, nem mértem, de cirka 30-40 percet lehetett bent.

5 megjegyzés:

  1. Csak most esik le, hogy ti öten bepusziltatok egy kiló lisztet???

    VálaszTörlés
  2. Így is jók lettek a fotók.

    VálaszTörlés
  3. Vera, 4en puszilták be :))) egyébként tényleg isteni lehetett!! Dorka, nem kellett bele vmi szószos cucc, azaz nem volt így száraz?

    VálaszTörlés
  4. Így igaz Früh, rosszabb a helyzet, mert négyen ettük meg :)))) nagyon durván ízlett mindekinek :) nem kellett hozzá semmi, bár egy kis házi savanyúságot (cukkinisat, amit nyáron csináltam) tálaltam hozzá, nameg az elmaradhatatlan tormát, de anélkül is megállta volna a helyét...

    VálaszTörlés