Oldalak

2010. július 20., kedd

Hello merry Christmas :)


...na ne tévesszen meg senkit a cím, az édességet a rekkenő hőségben pörcösre sült agyam jegesteáról és fagyiról való ábrándozása házasította össze gondolatban. Délutánra megszületett belőle a végtermék, a fahéjas-vaníliás teafagyi hársmézes almakarikákkal.

Az egészben az a legjobb, hogy e fejedelmien finom desszert a lehető legtriviálisabb alapanyagokból tevődik össze, hiszem semmi más nem kell hozzá, mint tej, cukor, tojás, teafilter, méz és alma. Én kétféle mézzel próbáltam, egy hársmézes és egy fenyőmézes változat készült, de utóbbinak nagyon eluralkodott az íze, így maradtam a hársmézes változatnál.

Hozzávalók tehát:

5 dl zsíros házitej (azért írom ezt, mert ebből csináltam, nem tudom, hogy az UHT-ra hogy reagál)
5 tojás sárgája
1 rúd vanília
1 roiboos vaníliás teafilter
100g cukor (nádcukortól még a színe is szebb lenne, de ez most nálam hiánycikk)
Alma (pont jó a savanykás nyárialma, én egy személyre 1 almát számoltam, abból lett 4 szép vastag szelet)
1 citrom leve és héja

Azzal indítok, hogy az almát hámozott karikákra szelem, közepét szépen kivágom és becitromozom, hogy ne barnuljon meg nagyon csúnyán. Közben a tejet a vaníliarúddal és egy csipet fahéjjal felteszem, és amikor már gyöngyözőn-habzón forr, akkor lehúzom a tűzről és belelógatom a teafiltert úgy 10-15 percre. A sárgákat a 100 g cukorral teljesen habosra keverem, és a már hűlőfélben lévő vaníliás tejből egy picit hozzáteszek elegyítvén a hőmérsékleteket, majd az egészet a meleg tejhez adom és szépen, még éppen nem forrva, folyamatos keverés mellett 5-6 percig tovább főzöm. Aztán lehúzom a tűzről. A szerencsések ekkor beteszik a fagyigépbe az egészet:) nekem azonban ilyen nincsen, tehát marad a jó öreg mélyhűtőzés-keverés-mélyhűtőzés-keverés. Az almakarikákat a serpenyőben felforrósított mézre dobom, öntök rá még egy kis citromlevet és addig párolom, amíg levet nem ereszt, és szépen összerottyannak az ízek. Ezt a levet később érdemes ráönteni a kitálalt fagyira, de csak ha már kihűlt. A tetejére két csinos kis kandiscukrot ültettem. Lemeóztattam a sáskákkal. Már elfogyott... :)

5 megjegyzés:

  1. jelzem napok óta egyszerű, tejszín nélküli fagyikat nézegetek a fagyigépembe :)) asszem kipróbálom, majd referálok... és veszettül jó ez a montázs!!

    VálaszTörlés
  2. früh, nem tudom, nem-e lenne célszerűbb inkább tejszínnel csinálni, úgy még krémesebb lenne. a kép ne tévesszen meg :) bár nem volt ideje felolvadni, mert addigra elfogyott, de azért fagyigép nélkül nem tartja meg túl sokáig ezt a szép formáját :)

    VálaszTörlés
  3. mond, hogy ne legyek hülye és olvassak, látom van géped, csak nem akarom észrevenni :)

    VálaszTörlés