Oldalak

2011. október 3., hétfő

Könnyű pohárdesszert őszi hangulatban


A hétvége a szüret jegyében telt. Összeszedtük a brutális mennyiségű diót és learattuk a maradék szőlőfürtöket szerény számú kis szőlőtöveink mindegyikéről. Az idő egészet tökéletes volt ehhez a munkához. A segítők azonban hamar kifáradtak és uzsonnaigényüket valami könnyengyorsanédeset típusú dologra be is nyújtották. Nem is igazán lett volna kedvem gyúrni, dagasztani, krémet főzni vagy egyáltalán a konyha környékén tevékenykedni, tehát kézenfekvő megoldásnak tűnt a frissen ládázott alapanyagok felhasználása. A tökéletesnek legkevésbé sem mondható szőlőfürtjeinkről eszméletlen, mézédes szemekre sikerült szert tenni. Mióta megkóstoltam, azóta nem csodálom, hogy a szarkák és a mátyásmadarak véres harcokat vívtak minden szemért a szőlőtövek környékén. A kreálmányom menthetetlenül elfogyott. Nemcsak gyors volt, hanem egészséges és frissítő is. Fantasztikusan jól harmonizáltak az ízek, egy dologgal kellett csak kompromisszumot kötni, a folyamatos szőlőmagköpködéssel:) Nekik nem ilyen szép, karcsúlábú üvegpohárban szervíroztam, hanem egyszerű szufléformákban.

A hozzávalók:

1 tábla 46% kakaótartalmú tejcsoki
1 nagy pohár krémes joghurt (akkor a legjobb, ha kicsit lecsepegteted, én most nem tettem, de úgy még krémesebb)
1 citrom leve és reszelt héja
2-3 ek. akácméz
dió, szezámmag és napraforgómag vegyesen, frissen pirítva
friss gyümölcs, én most szőlőt használtam

A tejcsokit felolvasztottam. A joghurtot elfeleztem. Az egyik felét belekevertem a felolvasztott csokiba, a másikat pedig kikevertem a mézzel, a citromlével és egy jól megmosott citrom reszelt héjával. A gyümölccsel a pohárba rétegeztem és a tetejét megszórtam a pirított magokkal.

3 megjegyzés: