Oldalak

2011. szeptember 3., szombat

Körtés-csokis semifreddo és szeptember...



...és eszembe jutottak a Nagymamám szavai. Egyszer azt mondta nekem - még fékezhetetlenül optimista, túlcsorduló ifjúkoromban, amikor a nyár volt a mindenem, hogy egyszer majd az ősz lesz a legfontosabb évszak az életemben. Vitatkoztam vele egy darabig, de ő nem szólt többet. Csak szélnek eresztett egy mosolyt a fürtjeim felett. Se a mosolyt, de a szavait nem értettem igazán. Négy éve, hogy elment és én csak mostanában kezdem érteni. A diófa alatt ülök. Este van. Még lágyan, hullámzón ciripelnek a tücskök. Azt is ő mondta nekem egyszer, egészen kislány koromban, hogy a tücskök valójában altatódalt énekelnek (bár én ebben elkezdtem kételkedni, amikor megláttam, hogy hogy néznek ki valójában - ilyen randa bogárból hogy jöhet ki ilyen csodás dallam) Tényleg altatódal-szerű. Az emberben szinte lelassul a vér áramlása, miközben hallgatja. Szóval a fülemben csengenek Nagyikám szavai. Az őszről. Ahogy egyre több és több ősz-élmény raktározódik el bennem, úgy értem meg egyre inkább, hogy min mosolygott. A körte gyümölcs rendelkezik számomra azzal a tulajdonsággal, hogy ha beleharapok, egyszerre érzem a nyár és az ősz ízét. Ráadásul kaptam is egy egész dobozzal, hámozva-felezve, ám olyan meleg volt, hogy rögtön egy fagyi ugrott be róla. Méghozzá a semifreddo. Dicső vég egy kicsit már barnulófélben lévő körtének :))

A hozzávalók és recept:

3 tojás szétválasztva
35 dkg megtisztított körte
10 dkg porcukor
3 doboz 200g-os 30%os tejszín
pár csepp citromlé
1 tábla 46%-os kakaótartalmú tejcsokoládé (Lidl-isteni)
csipet só

A tojás sárgákat habosra keverjük a porcukorral és pár csepp citromlével. Hozzáadunk 2 doboz tejszínt és vízgőz fölött óvatosan besűrítjük és a tűzről levesszük. Közben a harmadik doboz tejszínt és a körtét botmixerrel összeturmixoljuk és a tojásos krémhez adjuk. Hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, akkor a fehérjét a csipet sóval habbá verjük és hozzáadjuk a kihűlt krémhez. Az apróra vágott csokival rétegezzük egy cirka 2 literes műanyag dobozba. Cirka 4-5 óra alatt megszilárdul.Tálalás előtt kis időre ki kell venni, és a semifreddoról fontos tudni, hogy a gyorsan olvadó fajtákat gyarapítja, ami nem baj, mert elfogy, mire elolvadna :)) Ezzel légy hát üdvözölve Ősz!


1 megjegyzés:

  1. Nagymamádnak messzemenőkig igaza volt :)) a tavasz és ez a kora ősz, mindent visznek. A receptedet olvasgatva valószínű az is! A körtét imádom, főleg mikor annyira túlcsordul, hogy civilizált ember módjára nem is lehet enni, csak a mosogató fölé hajolva :)

    VálaszTörlés