Oldalak

2011. augusztus 14., vasárnap

Citromos fehércsokitorta friss gyümölccsel

Az augusztus nálunk a szülinapok hónapja. Az egy dolog, hogy én krisztusi korba léptem, de a sógorom egy nappal előttem tette ugyanezt és a középső fiam 29-én jubilál. Ezért aztán ilyenkor bődületes zabálós hétvégéket tartunk. Mivel most én vagyok az egyik ünnepelt, nincs túl sok dolgom. Mindösszesen egy hagymalekvárt gyártottam a grillhúsokhoz és ezt az egyszerű de nagyszerű tortácskát, hogy a desszertek sorát gyarapítsam (bár erre nem lenne semmi szükség, nem bírtam ki, hogy ne készítsek valamit :) ) A klasszikus, kissé nehézkes, piskóta alapú tortáknál jobban szeretem a könnyű, nyárias hangulatú édességeket (télen is). Nem beszélve arról, hogy ehhez a sütőt be sem kell kapcsolni. Az egésznek az elkészítése nem tart tovább 25 percnél, és a hatás garantáltan nem marad el. Még sehol sem bőgtem le vele. A pálmát ugyan a csokis pavlova viszi, aztá bárhová vittem vendégségbe, mindehol elsőként fogyott el, de vele sem szoktam szégyenben maradni :) A tetejére legjobb bogyós gyümölcsket választani. Ha ezt nincsen kéznél, akkor a szeletelt gyümölcsöket inkább tortazselével szoktam a tetejére biggyeszteni, hogy a levük lehetőleg ne folyósítsa el a túrós-csokis réteg tetejét. Legszebben akkor mutat, hogyha csodás, lilásfekete szeder és üde piros ribizli vagy málna díszíti a tortát. Egy kevés fehércsokireszelék és porcukor még íncsiklandóbbá teszi, én azonban felhasználtam az összes fehércsokit így ez nálam most elmaradt.

A recept:

0,5 kg krémes túró (erre a célra tökéletesen megfelel a Lidl-ben, kis vödröcskében kapható változat, nagyon jó állaga és íze van, de a krémes ricotta is ugyanilyen tökéletes)
2 kis doboz 30%-os tejszín
2 tábla fehércsokoládé összetörve
1 citrom leve és reszelt héja
40 dkg omlós bolti keksz (én most vaníliásból csináltam, de még szebb, ha ehhez csokisat választunk)
16 dkg olvasztott teavaj
2 zacskó tortazselé vagy 4-5 lapzselatin

A kekszet robotgépben morzsa állagúra darálom és hozzáadom az olvasztott vajat. Egy 28cm átmérőjű tortaformába öntöm és egyenletesen belenyomkodom. Mehet a hűtőbe.
A tejszínt éppen forráspontig felmelegítem, leveszem a tűzről és hozzákeverem a csokit és a tortazselét vagy a beáztatott, kicsavart lapzselatint. Hozzáadom a túrót és az egészet, gyönyörű, homogén, krémes állagúvá keverem. Végül belereszelem a citrom héját és az egész levét is hozzáadom. A hűtőben olyan 10 perc alatt lehűl a keksz alap, ennek a tetejére öntöm és egy éjszakát állni hgyom, minél többet áll, annál jobb. A díszítést mindig másnapra hagyom, akkor is ha kap még egy zselés-gyümölcsös tetőt, de annak is kell legalább 3-4 óra a hűtőben, hogy szépen megszilárduljon. Rettenetesen gyorsan fogy, érdemes rögtön kettőt készíteni belőle :)

2 megjegyzés:

  1. Hát mit mondjak... valami mennyei sütemény ez, kérek is egy szeletkét! :)

    VálaszTörlés
  2. Szépséges!
    És ráadásul finomnak is tűnik...:)))

    üdv.Juharszirup

    VálaszTörlés