Oldalak

2011. augusztus 28., vasárnap

Boldog Szülinapot Minó:)






Egy kétnapos buli keretében a hétvégén megünnepeltük a ketteske ötödik szülinapját :) A hálás kiskutya-tekintetet sosem feledem talán, amit akkor vetett rám, mikor kiderült számára, hogy itt most 6 gyerek és 4 felnőtt csak miatta csődült össze. (Ami azért nem teljesen igaz, mert mi este jót boroztunk és kártyáztunk gyerektelen magányunkban). Igazából a desszertre koncentráltam igazán, merthát a többi mondhatni rutinfeladat főként akkor, ha menetrend szerint halad, márpedig nekem volt menetrendem :) Egy héttel korábban pontosan meghatároztam önnön feladataimat, hogy minden rendben mehessen, minden strartra készen figyeljen a hűtőben utolsó útjára várva. Kétféle húst pácoltam, egy izmos mustáros karajt a paliknak és egy nyáriasan lányos citromos-bazsalikomos-római köményes csirkemellet, friss baguette-el és pesto-s friss salátával. A desszertet Nigellától koppintottam, méghozzá a Nigella Falatozója című könyvéből, amiből már több dolgot is elkészítetten komoly sikertelenségek árán. Egyszerű dolgokat, amik mégsem olyanok lettek, vagy nem annyi, vagy nem olyan, vagy nem elég ízes, vagy nem is olyan mutatós, vagy magában a munkafázisban akadt némi gubanc. Biztos beképzeltnek hangozhat, de kajásmúltamat tekintetbe véve, nem hinném, hogy bennem volt a hiba. Ezek a mellékvágányok azonban nem desszertek voltak, így most szavaztam neki egy kis bizalmat. És most először nem csalódtam. A duplacsokis tortát csináltam meg kis csavarral és a végzetesen egyszerű narancs-lime fagyival.


A torta az eredeti recept szerint egy klasszik kakaós alaptészta félbevágva és étcsokis-vajas krémmel megtöltve, de én nagyobb formában kicsit laposabb tésztát sütöttem, a tetejét megkentem házi fahéjas szilvalekvárral, arra ment az étcsokis krém és a talpukra állított eperszemek. Nagyon csinos lett így is. Mivel nem töltöttem meg középen, dukált hozzá ez a frissítő fagyi is...elméletben :)) mert bent felejtettem a hűtőben, úgyhogy a torta után küldtük le, nem pedig vele együtt :)

A fagyit mindenképpen javaslom kipróbálásra. Iszonyú egyszerű és elképesztően finom. Mivel én messze vagyok a gasztrosznobtól, ezért nem kutattam fel az összes létező kulináris lelőhelyet, hogy sevillai narancsot találjak, helyette az opcionálisan meghatározott egy narancs-két lime kombót választottam. Ezek reszelt héját és kinyomott, magtalanított levét kikevertem 175 g porcukorral, és amikor a porcukor teljesen elolvadt, akkor hozzáöntöttem 6 dl tejszínt és addig vertem a kézi habverővel, amíg csodásan omlós, krémes, csúcsos szépség nem lett belőle. Egy kétliteres dobozban öntöttem és cirka öt óra alatt megfagyasztottam. Tálalás előtt érdemes kivenni egy 10 perccel, mert úgy szebben lehet formázni. Hihetetlen finom.

A torta receptje:

400 g finomliszt
250 g finomra darált barnacukor
100 g kristálycukor
50 g jó minőségű kakaópor
2 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
fél tk. só
3 tojás
1+fél dl tejtöl
1 ek. vaníliaesszencia
175 g teavaj olvasztva és hűtve
1+ negyed dl olaj
3 dl víz hűtve

Sütőt 180 fokra előmelegítettem, a vizet 1 jégkockával a hűtőbe tettem. 26 cm átmérőjű tortaformát kivajaztam. A lisztet, a cukrot, a kakaóport, sütőport, szódabikarbónát, sót kimértem és  együtt átszitáltam. A tojást, a tejföllel és a vaníliával felhabosítottam. Az olvasztott vajat, az olajat és a vizet összekevertem, hozzáadtam a lisztes keveréket, elkevertem, majd hozzáadtam a tojásos keveréket is. A formába öntöttem és 55 percig sütöttem. 10 percig a formában hűlt, utána pedig egész éjjel a rácson.

Az étcsokis krém receptje:

175 g olvasztott 70%os étcsoki
250 g szobahőmérsékletű teavaj
275 g porcukor

A vajat a porcukorral habosra kevertem és hozzáadtam az olvasztott, már majdnem lehűlt étcsokit, én egy kis narancshéjjal ízesítettem, illetve eleve narancsos étcsokoládét  választottam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése