Oldalak

2011. május 1., vasárnap

Naplemente tagliatelle


Ez egy hétköznapi jolly joker. Tipikus randikajának vagy gyors vacsorának egyaránt alkalmas egy jó rosé-val. Valójában a carbonara és a klasszikus paradicsomszósz összeházasítása, amit ricottával tettem krémessé és ami egy naplemente-szerű narancssárgás-rózsaszínes árnyalatot ad a szósznak ezáltal szemet gyönyörködtetővé varázsolva azt. Hogyan is lehetne másképp túlélni egy ilyen szottyos vasárnapot, amikor az ember teljesen másra vágyik, mint arra, hogy a bezártságtól dúvad kölkeket szórakoztassa. Mert mire való egy esős vasárnap? :)) A csendes melankóliára, a szerelemre, az ereszcsatorna csöpögésében való elmélyülésre, egyetlen pohár borra, egyetlen szál cigarettára, halk zenére, könyvolvasásra. Na ez nekem ma nem adatott meg, úgyhogy ezért csempésztem egy kis romantikát a vadromantikába. És persze az egyetlen pohár bort és egyetlen szál cigarettát sem hagytam ki. Isteni volt. Csend volt a diófa alatt, és nem esett be az eső. Ott, abban a pár percben kellett lebonyolítanom gondolatban mindazt amit felsoroltam :) ...aki a kicsit nem becsüli alapon!

a recept:

4 szelet baconszalonna
1 gerezd fokhagyma
1 dl házi paradicsomszósz
3 dl zsíros tej
250 g dobozos, krémesebb típusú ricotta
2 ek. étkezési keményítő
frissen reszelt szerecsendió
frissen reszelt grana padano parmezán
némi tagliatelle tészta

Apróra vágom a szalonnát és felteszem a serpenyőbe sülni. Hozzáadom a szeletelt fokhagymát de csak óvatos lángon, hogy nehogy megkeseredjen. A tejet, a ricottát és az étkezési keményítőt krémesre keverem. A szalonnás-fokhagymás alapra ráreszelem a szerecsendiót majd hozzáadom a tejes keveréket. Megvárom amíg besűrűsödik. Akinek nincs otthon házi paradicsomszósz, az nyugodtan használjon bolti paradicsomlevet, csak a tej hozzáadása előtt kínálja meg a klasszikus fűszerekkel (oregano, bazsalikom, bors) a szalonnás-fokhagymás alapot. Ha besűrűsödött a tejes szósz, akkor öntöm hozzá a paradicsomot, és egyszer felforralom. Ilyenkor még általában reszelek hozzá egy kevés szerecsendiót, mert nagyon szeretem az ízét. Sózom, borsozom és a kifőtt tagliatelle tésztával összeforgatom. A reszelt sajtot csak a tálaláskor adom hozzá.

2 megjegyzés:

  1. na a cigarettával azért vitatkoznék....:)))....ejnye!!! Zsóf

    VálaszTörlés
  2. csak semmi ejnye :) az volt a legjobb dolog azon a napon :)) olyan volt, mind Edwardnak egy Kopi Luwak :))vagyhogyisírják

    VálaszTörlés