Oldalak

2010. november 9., kedd

Rozmaringos valami házikiflivel :))




Ma kevés időt szántam a főzésre. Ennek legfőbb oka az volt, hogy nem volt itthon semmi :)) Illetve, hát a semmi sem egészen jó kifejezés lsd. fenti fotók. Inkább csak úgy semminek tűnt elszúrva a hűtőben, de egész jól kipofoztuk. Az ötletet az adta, hogy tegnap a narancslekváros lánynál ejtőztünk a legkisebb eresztékemmel és az irgalmatlan zabálás közepette a delicious magazint böngésztem, amiben volt egy isteni kinézetű egytálétel. Bátor vállalkozás volt nekifognom egy szál paszternákkal, egy szál újhagymával, egy nagyobb vöröshagymával, kevés maradék grillcsirkével és néhány szem héjában sült krumplival, de utóbb kiderült, hogy a rozmaringos-fokhagymás-szerecsendiós takaró remekül rejti el az esetlenségeket, nem beszélve arról, hogy a hozzá sütött házikifli olyan ez esetben, mint az i-n a pont.

A házikifli receptje:

68 dkg BL80-as liszt
2,5 dkg élesztő vagy ennek megfelelően 1 zacskó instant élesztő (természetesen előbbivel nagyobb a siker)
1,5 dkg só
2 dkg porcukor
2 dkg tejpor
2 dkg olvasztott teavaj
4,5 dl langyos tej
a tetejére nagy szemű só és pirított szezámmag

A tej egy részében kis cukorral felfuttattam az élesztőt, és amikor megkelt akkor az összes többi hozzávalóval úgy negyed órán át dagasztóspirállal dagasztottam. Kelesztőtálban egy órát kelt, majd hosszúkás téglalap alakúra nyújtottam, háromszögekben bevagdaltam (lsd képen), feltekertem, vízzel lekentem és megszórtam a tetejét a sóval és a szezámmaggal. Addig készen tovább kelt, amíg a sütő 200 fokra felmelegedett, majd 15 perc alatt pirosra sütöttem.

Az egytálételnek gyakorlatilag nincs receptje :) a zöldségeket összevágtam kicsit nagyobb rusztikusabb darabokra, a maradék grillcsirkéről lemarcangoltam a húst az egészet. Alulra olívaolaj, rá a hagymák, rá a karós zöldségek a tetejére a hús és a héjában főtt krumpli, majd egy rozmaringos, szerecsendiós, fokhagymás (úgy 2-3 gerezd fokhagymát pirítottam meg a vajon hozzá) besamellel leöntöttem és pirulásig sütöttem.

2 megjegyzés:

  1. :))))
    Úúúú, a sütit elfelejtettem kifénymásolni, holnap beszkennelem és küldöm!

    VálaszTörlés
  2. óköszönöm, hétvégére prezentálom unokaöcsi szülinapjára, úgyhogy ráérsz!! :)

    VálaszTörlés