Oldalak

2010. november 20., szombat

Könnyű narancsos csokikrém


Amikor hazafelé autóztam az agyilag rendkívül tikkasztó SPSS óráról, igazán szívmelengető látványban volt részem, ahogy a lemenő nap megfestette az égboltot. Eszembe juttatta nagymamám édes kis lódítását arról, hogy az ég alja kizárólag akkor és csak akkor ennyire narancssárga, mikor az angyalkák sütik a szaloncukrot. A történet több ponton is hibádzik, én azonban mégis elhittem minden szavát. Annak ellenére, hogy egy évben, karácsonytól karácsonyig minimum 365 naplemente van és sok esetben ugyanilyen színű az ég alja :) Meg annak ellenére is, hogy a szaloncukor viszonylag nehezen süthető. A gyermeki agy kreativitása és a gyermeki lélek csordultig telt bizalma összekeveredve végtelen hitet eredményez a mesékkel szemben. Egy szó mint száz azonnal karácsonyi hangulatba kerültem. Másodpercek alatt. Azon kezdtem el morfondírozni, hogy ezt a hirtelen generálódott hangulatot hogyan ültethetném át a gyakorlatba annak ellenére, hogy ettől a bizonyos karácsonyi hangulattól még úgy 5-6 hétre vagyunk. Végigzongorázva a kellékeket, a rendelkezésre álló alapanyagok egy narancsos csokikrém formájában manifesztálódtak a már kicsit sem gyermeki agyamban. Még soha nem csináltam csokikrémet, úgyhogy fogalmam sincs, hogy hasonlít-e az enyém bármihez is, mindenesetre az én preferenciáim megfelelően jellemzik, gyors, egyszerű és finom. A sors csúnya fintora, hogy mire elkészültem vele, addigra rámtört a gyermekektől örökölt óvodai gyomorforgató baktériumkoktél és közel álltam ahhoz, kidobjam a taccsot, de ez mit sem von le az értékéből, 5 tanúm is van rá :) az én pohárdesszertem így holnapig a hűtőben csücsül :)

Hozzávalók:

a csokis krémhez:

1 db Alnatura gluténmentes csokipuding
2,5 dl frissen facsart narancslé
2,5 dl zsíros tej
4 púpozott ek. melaszos, lágy barnacukor
az összes kifacsart narancs reszelt héja
1 tk. őrölt szegfűszeg
150 g étcsoki

A fehér túrós krémhez:

250 g lágy krémes natúr túró (amit a Lidl-ben lehet kapni fél kilós kiszerelésben, teljesen sima állagú és én nagyon szeretem, de ha ez nincsen, akkor lecsepegtetett tejföl vagy mascarpone is tökéletesen megteszi)
1 rúd vanília
2 ek. porcukor
1 narancs leve és reszelt héja

A pudingot a hagyományos módon a fele narancslé-fele tejben megfőztem. Közben vízgőz felett felolvasztottam a csokit, hozzáadtam a reszelt narancshéjat és a szegfűszeget, majd az egészet a még meleg pudinghoz kevertem. Végül két ek. túrókrémmel fellazítom. A maradék túrókrémet az összes hozzávalóval botmixerrel összeturmixoltam, szűrőn átpasszíroztam. A kétféle krémet borospohárba rétegeztem, a tetejére narancsszeleteket és vörösáfonyát szórtam.

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nekem van tuti narancsos csokikrém receptem. olyan igazi habos tejszínes.Ha érdekel akkor majd lefénymásolom és viszem a talira.
    dinus

    VálaszTörlés
  2. Dinuskám, jöhet :)) tényleg tali, megyek is a fórumra!

    VálaszTörlés
  3. Ez aztán irtó fini lehet! Van benne minden, ami egy finomsághoz kell, bár gluténmentes pudingot még nem kóstoltam. De a legjobban a kísérőszöveget szeretem olvasni Nálad, olyan jókat rötyögök itt mindig magamban. :)))

    VálaszTörlés