Oldalak

2011. július 9., szombat

Egy klasszikus :)


...és ezt nem kifejezetten a kezdők, hanem a nosztalgiázók kedvéért :) mert mi mást is készíthetne az ember lánya a meggybefőtt, meggyleves, meggyespite, meggyes-mákos rétes ésméghosszansorolhatnám után a maradékból :) hát igen. A nagyi-féle meggyeslepényt. De először is elnézést kell kérnem a kimaradásért kedves olvasóimtól. A kert, a vizsgaidőszak, a diplomaírás, az itthon tomboló három gyerek és két utazás "akadályozott" meg abban, hogy érdemben blogolni tudjak. A jövőre nézve kár ígérgetnem, de célom mindenképpen aktivizálni magam e téren.

A fenti süti a fiaim egyik kedvence, akik közül kettő egy pár napot az egyik nagyinál vesztegelt, (bevallom nagyon keveset gondoltam rájuk és állatira élveztem az egygyermekességet) és ma érkeznek haza vonattal. Gondoltam ezzel kedveskedem nekik na és persze magamnak, mert a készítése, az illata, ami a lakást betöltötte elemi erővel rántott vissza a gyermekkoromba. Nem beszélve a tegnap eltett sárgabarack lekvárok illatáról. 

A receptet azért idebiggyesztem a kezdők kedvéért is, érdemes kipróbálni, egyszerű, gyors és biztos siker

20 dkg margarin
4 tojás sárgája és fehérje szétválasztva
15 dkg cukor
20 dkg átszitált finomliszt
nagyjából 2-3 marék kimagvalt, porcukrozott meggy
tetejére porcukor

A szobahőmérsékletű margarint a cukor felével habosra kevertem, egyenként hozzáadtam a sárgákat és azokkal is jól összedolgoztam. A fehérjét a cukor másik felével (szigorúan letisztított keverőlapátkákkal) keményre és fényesre felvertem, óvatosan egy lapát segítségével összeforgattam a kikevert vajas krémmel és aztán hozzászitáltam a lisztet és azzal is jól összedolgoztam. Végül a tetejére rendezgettem a meggyet és egy kicsit belenyomkodtam. Én szeretem a jénaiban sütni mert szép ovális formája lesz, amitől nagyon mutatós. 175 fokon sütöttem amíg meg nem pirult, tűpróbázzatok, de 45 perc biztos volt.

Szép napot, jó kánikulát :) irány a strand, felszeletelve oda is tökéletes uzsonna :)